Bokrecension: Dumplin’ av Julie Murphy

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Titel: Dumplin’
Originalets titel: Dumplin’
Författare: Julie Murphy
Antal sidor: 347
Serie: –
Förlag: Lavender Lit

“Han kommer fram till mig, och eftersom uppfarten sluttar hamnar vi tĂ„ mot tĂ„, nĂ€sa mot nĂ€sa. ”Willowdean Opal Dickson, du Ă€r vacker. Åt helvete med alla som nĂ„gonsin har fĂ„tt dig att kĂ€nna nĂ„got annat.” Han drar ett djupt andetag. ”NĂ€r jag blundar ser jag dig framför mig. Jag kan prata med dig. PĂ„ ett sĂ€tt jag aldrig har kunnat med nĂ„gon annan.”Vacker, sĂ€ger han. Fet, tĂ€nker jag. Men kan jag inte vara bĂ„da pĂ„ en och samma gĂ„ng?”

Handling (frÄn förlagets hemsida)

Willowdean, av sin mamma kallad Dumplin, har alltid trivts med hur hon ser ut. Ja, hon Àr tjock, men vad gör det? Hennes instÀllning till den perfekta bikinikroppen? En kropp iklÀdd bikini.    

PÄ sitt nya jobb möter hon Bo, en trevlig och enormt snygg privatskolekille. Klart att hon attraheras av honom. Vad som dÀremot förvÄnar henne Àr att han verkar gilla henne tillbaka.

Will, som aldrig tidigare besvÀrats av sina valkar, och som gÀrna chockerar sin omgivning genom att kalla sig sjÀlv tjock, börjar plötsligt kÀnna sig osÀker. Och det stör henne.

SÄ hon bestÀmmer sig för att vinna tillbaka sitt sjÀlvförtroende och samtidigt visa alla i Clover City att hon minsann duger precis som hon Àr.

Mitt omdöme

Jag Ă€lskade Dumplin’! Jag Ă€lskade hur underhĂ„llande den var, humorn, hur jordnĂ€ra den kĂ€ndes och Ă€mnena den tog upp! Men vad som framförallt gjorde den hĂ€r boken sĂ„ himla bra var nog Ă€ndĂ„ karaktĂ€rerna. Jag Ă€lskade att lĂ€sa om dem för de kĂ€ndes bĂ„de egna och Ă€kta.

De hade alla sina personliga problem och hinder, men samtidigt var de ocksÄ bara alldeles normala tonÄringar. Jag vet inte riktigt, men av nÄgon anledning kÀndes de bara rÀtt.     

Boken handlar om Willowdean som Àr tjock och bara för att visa att hon kan och för att hur mycket kroppsfett en person har inte har nÄgonting att göra med hur vacker den personen Àr sÄ stÀller hon upp i stadens skönhetstÀvling.

Men boken handlar om sĂ„ mycket mer Ă€n det – den handlar om att förlora nĂ„gon man Ă€lskar, om att brĂ„ka med sin bĂ€sta vĂ€n, inte komma överens med sina förĂ€ldrar och om att inte alltid kĂ€nna sig bekvĂ€m i sin egen kropp.

Den handlar om att vi alla ser olika ut och att det Àr fullstÀndigt okej.

Vi Ă€r olika och unika och ingen annan kan bestĂ€mma att du inte Ă€r vacker – och det Ă€r ett vĂ€ldigt fint budskap. Dessutom tycker jag verkligen om saker som Willowdean instĂ€llning till ordet tjock, hon försöker att inte se det som förolĂ€mpning eller ett nedvĂ€rderande uttryck utan bara ett helt vanligt adjektiv, som blond, eller blÄögd eller liten, och att dĂ€rför anvĂ€nder det som om det inte har nĂ„got bagage.

Jag gillar ocksÄ hur hon tar upp att vi faktiskt inte har nÄgon rÀtt att uttala oss om varandras kroppar:

”Och vem fan var den dĂ€r magra bitchen?” SĂ„ fort jag har sagt det Ă„ngrar jag mig. Hela mitt liv har jag haft en kropp vĂ€rd att kommentera, och om det har lĂ€rt mig nĂ„gonting Ă€r det att ingen har rĂ€tt att uttala sig om nĂ„gon annan kropp Ă€n sin egen. Tjock. Smal. Kort. LĂ„ng. Det spelar ingen roll.”

Jag tycker sĂ„dant hĂ€r behöver tas upp mer! Vi behöver ta upp kropps-osĂ€kerhet, och kroppskomplex och respekt gentemot andras kroppar mer! Kanske Ă€r det bara nĂ„got jag missat lite i den litteratur jag lĂ€st, men oavsett sĂ„ behövs det – speciellt i ungdomen och av den anledningen tycker jag bara Ă€nnu mer om Dumplin’.

Boken Ă€r kanske inte perfekt, och kanske tar den inte ens upp dessa Ă€mnen pĂ„ ett perfekt sĂ€tt – men den tar upp dem! Jag tycker ocksĂ„ om Willowdean som karaktĂ€r, hur hon kan vara sjĂ€lvsĂ€ker och tvivla pĂ„ sig sjĂ€lv och sitt utseende pĂ„ samma gĂ„ng. Det kĂ€nns Àkta – faktiskt sĂ„ kĂ€nns hela den hĂ€r boken Ă€kta.    

Om det fanns nÄgot jag inte tyckte om sÄ mycket sÄ var det triangeldramat.

Nu var det inte alldeles för överspelat och det var inte sÄ mycket fram och tillbaka som det ibland Àr i vissa böcker, vilket jag gillade. Men det kÀndes ÀndÄ inte rÀtt eller trovÀrdigt.

Jag har inte alltid nĂ„got emot triangeldraman, men det kĂ€ndes inte som om det passade in i den hĂ€r historien – berĂ€ttelsen hade nog till och med varit bĂ€ttre utan det. Men i det stora hela gjorde det faktiskt inte sĂ„ mycket och boken hamnar Ă€ndĂ„ bland mina favoriter i Ă„r.      

Dumplin’ Àr en hĂ€rlig, underhĂ„llande och viktig bok som kĂ€ndes bĂ„de Ă€kta och hjĂ€rtevĂ€rmande.

Nu lÄnade jag den pÄ biblioteket men jag önskar nÀstan att jag hade köpt den istÀllet för att kunna ha den stÄendes i bokhyllan, bara för att jag tyckte sÄ mycket om den, och för att jag vill kunna ÄtervÀnda till den snart igen! Ser fram emot att lÀsa mer av Julie Murphy i framtiden!

Vad tycker ni om Dumplin‘?

InlÀgg senast uppdaterat: 22 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇