Bokrecension: Dracula av Bram Stoker

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

NÀr Jonathan Harker ger sig ivÀg frÄn England till Transsylvanien Àr det för att göra upp affÀrer med en kund; greve Dracula. FÀrden dit Àr sÀllsam och ganska oroande; invÄnarnas vidskeplighet gör Jonathan nervös och hela resan kantas av underliga ting.

Greven Àr en mystisk men artig man, vÀrd bÄde respekt och rÀdsla. Jonathan blir vÀl mottagen med mat, sovrum och böcker, och han och greve Dracula gÄr igenom alla planer pÄ att greven ska kunna flytta till England sÄ snart som möjligt. Men Jonathan börjar snart misstÀnka att nÄgonting Àr vÀldigt, vÀldigt fel.

Till att börja med vill greven bara trÀffas efter mörkrets inbrott. Han Àter ingenting och varnar Jonathan för att somna nÄgon annanstans i slottet Àn i det rum han fÄtt tilldelat sig. Och till rÄga pÄ allt upptÀcker Jonathan att han Àr en fÄnge.

Han Àr instÀngd lÄngt bort frÄn civilisationen av en man som inte verkar vara mÀnsklig. Slottet Àr omringat av djupa raviner pÄ alla sidor, och alla dörrar ut Àr lÄsta. Desperat söker Jonathan efter en vÀg ut, en möjlighet att kunna komma dÀrifrÄn. Vad ska han ta sig till?

Samtidigt i England befinner sig Jonathans fÀstmö Mina pÄ besök hos sin goda vÀn Lucy. Mina lÀngtar sÄ mycket efter Jonathan, och efter att fÄ höra ifrÄn honom snart.

Lucy har just accepterat ett frieri och Àr vÀldigt lycklig, men hon har börjat gÄ i sömnen, vilket oroar Mina som stÀndigt vÀcks om nÀtterna för att hitta Lucy pÄ vÀg ut. Och snart börjar Lucy bli allt blekare och sjukare.

Kan det ha nÄgot med de nattliga vandringarna att göra? Eller Àr det bara som Mina inbillar sig?

Snart upptÀcker Lucys vÀn, doktor John Seward att Lucy inte Àr frisk.

Tillsammans med en expert, Van Helsing, börjar de försöka ta reda pÄ vad som kan vara felet med Lucy. Och detta Àr början pÄ en lÄng och fasavÀckande jakt pÄ en viss greve Dracula, dÀr flera mÀns mod sÀtts pÄ prov och dÀr Mina svÀvar i stor fara.

Jag hade lĂ€nge tĂ€nkt lĂ€sa Dracula, men det var alltid som om nĂ„got stod i vĂ€gen.

Tills jag fick syn pÄ den nya, svenska utgÄvan av boken pÄ biblioteket. Det hÀr Àr ett bevis pÄ hur mycket ett snyggt omslag betyder.

Det Àr inte lögn att sÀga att jag lÄnade hem boken enbart för att jag tyckte om omslaget sÄ mycket. Och dÄ var jag ju tvungen att lÀsa den!

Boken Àr skriven pÄ ett vÀldigt dokumenterande sÀtt, mest genom dagboksanteckningar frÄn framförallt Jonathan, Mina och doktor Seward, men innehÄller ocksÄ memorandum, tidningsartiklar och loggböcker. Förmodligen Àr detta ett sÀtt att fÄ boken mer trovÀrdig, och jag kan tÀnka mig att det lyckades pÄ artonhundratalet nÀr boken först kom ut. Idag Àr det dock lite svÄrare att ta till sig.

Inte pÄ grund av dagboksformen, men pÄ grund av sprÄket i sig. Det Àr gammalmodigt och segt att lÀsa. Inte omöjligt, men det krÀver en del viljeanstrÀngning och tÄlamod.

Boken innehÄller mÄnga lÄnga monologer och ibland retar de gammalmodiga tankarna gallfeber pÄ mig, sÀrskilt nÀr det kommer till kvinnornas del i berÀttelsen.

Det Àr ett evinnerligt tjat om hur svaga och ömtÄliga kvinnor Àr, hur synd det Àr om dem och hur de helst ska beskyddas av tappra gentlemÀn.

Jag ska inte förneka att Mina har en stor roll i boken och att hon ofta visar prov pÄ att vara bÄde smart och bestÀmd, men Àven frÄn henne kommer det tacktal om mÀnnens mod och det kÀnns mÄnga gÄnger som om kvinnor pÄ den tiden betedde sig som vÄp bara för att det förvÀntades av dem.

Men jag ska inte gĂ„ in pĂ„ de hĂ€r irriterande inslagen mer Ă€n nödvĂ€ndigt. Om man lĂ€ser mellan raderna sĂ„ Ă€r Dracula faktiskt en bra berĂ€ttelse. Men den Ă€r ingenting jag skulle rekommendera.

Den Àr svÄrlÀst och bjuder inte pÄ nÄgra överraskningar eller spÀnningsmoment, och det Àr lÀtt att tycka det stora slottet, vargarna som ylar, fladdermössen och de hjÀlplösa kvinnorna Àr vÀldigt kliché. Men dÄ fÄr man komma ihÄg att det faktiskt Àr hÀrifrÄn som klichéerna kommer.

Jag kan tÀnka mig hur originell och lÀskig boken var nÀr den kom, med de gotiska elementen blandade med nymodigheter som skrivmaskiner och fonografer. Men sprÄket och stilen gÄr inte riktigt hem idag. Det Àr det berÀttelsen som gör.

”Dracula”, 1897

InlÀgg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇