Bokrecension: Döden löser alla problem av Reginald Hill

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Av Reginald Hill
Titel: Döden löser alla problem
Orginal titel: A cure for all diseases
Utgiven: 2008
Serie: Det är typ jättemånga böcker i serien, men själva serien har inget speciellt namn.
Del: 21
Förlag: Månpocket
Sidor: 588
Första meningen: Från: charley @ wiffle. com
                             Till:cassie @ natterjack. com
                             Ämne: Spruckna krus, idioter och stridsvagnsfällor
                                                            Tjena Cass!

Kriminalintendenten Andy Dalziel (uttalas Dee-ell) befinner sig i den lilla staden Sandytown i Yorkshire på en klinik där han ska repa sig efter att nästan ha dött i en explosion. I Sandytown möter han Charlotte Heywood, en klipsk ung psykolog vars pappa Andy spelat rugby med.

Hon har blivit inbjuden att bo hos Mary och Tom Parker. Andy och Charlotte blir goda vänner och njuter av den lilla staden, tills idyllen förstörs. Andy, som bara ska ta det lugnt efter olyckan, kastas rakt in i en mordhistoria när lady Denham, den svinrika, burdusta (och rätt så elaka) tanten som styr den lilla staden med järnhand, hittas grillad på sin egen grillfest!

Polisen kallas till, bland annat Peter Pascoe, Andys assistent, som nu får ta befälet nu när Andy ligger på Avalonkliniken och inte får vara med i utredningen. De intervjuar alla i staden, och sorgligt nog verkar ganska många människor i staden ha en bra anledning till att döda lady Denham, och hon var inte speciellt omtyckt av någon utom några få.

Charlotte börjar göra lite egna undersökningar och Andy också. Pascoe och alla hans underordnade förstår att det finns flera stycken i staden som inte berättar hela sanningen om vad de gjorde under morddagen.

Efter ett tag inser Andy och Pascoe att under ytan på den till synes fridfulla badorten lurar lögner och hemligheter som inga kurer eller läkemedel kan bota.

Andy Dalziel är en stor kraftig medelålders man som brukar kallas “Den Tjocke” av de andra poliserna. De har väldigt stor respekt för honom och han beskrevs att “om Sherlock Holmes äldre bror skulle ha en äldre bror så skulle det vara Andy Dalziel”.

Han är väldigt bestämd av sig, antingen ska det gå efter hans pipa, eller så ska det inte gå alls. På kliniken får han en bandspelare av föreståndaren doktor Feldenhammer, som vill att han ska använda den som en slags ljuddagbok. Andy döper bandspelaren till Mildred, och för henne berättar han sina misstankar om badorten och invånarna.

Charlotte Heywood kommer från en ganska stor gård, och hennes berättelse består av mejl hon skickar till sin syster i Afrika.

Charlotte är en nyfiken och lättirriterad kvinna som utbildar sig att bli psykolog. Andy säger att om hon hade varit tre år yngre, hade han gjort en utmärkt polis av henne. Hennes skarpsinne gör att hon får reda på mycket angående mordutredningen.

Boken är rolig, spännande och fruktansvärt oförutsigbar och omöjlig att lista ut vem mördaren/mördarna är. Innan allt blev avslöjat hade jag inte en aning om att det var han/hon/de som gjorde det!

Jag blev med en gång förtjust i Charlotte, det kanske var för att jag kände igen mig lite i henne.

Man blir uppiggad av hennes nyfikenhet, och jag längtade efter att hennes mejl skulle komma! Andy Dalziel, blev jag också förtjust i, han var så rolig och smart! Men han uttryckte sig ibland lite underligt.

Pascoe blev jag inte så förtjust i, han verkar tråkig på något sätt. I varje bok finns det någon som han. Men det fanns scener då jag höll med honom. Men ibland verkar han lite hård trots det vänliga utseendet. Men den här boken är nog en av de bästa deckarna jag läst.

Jag skulle verkligen vilja skaffa resten av böckerna i serien även fast många av dem är på engelska, och de finns typ elva filmboxer om Dalziel och Pascoe, fast jag hittade inte den här bland dem, men de kanske bytt namn?

När man läste hade man aldrig tråkigt, det hände alltid något! Och det var inga skjutstrider med, vilket är bra för det blir så tråkigt. Sammanfattningsvis: boken var jättebra, alla som gillar deckare måste läsa den!

Inlägg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇