Bokrecension: Divergent av Veronica Roth

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Orginal titel: Divergent
Skriven av: Veronica Roth
362 sidor

I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago Àr samhÀllet uppdelat i fem falanger: De Àrliga,De osjÀlviska, De tappra, De fridfulla och De lÀrda. En sÀrskild dag varje Är mÄste alla sextonÄringar vÀlja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet.

Beatrice gör ett val som överraskar alla, inklusive henne sjÀlv. Under den hÄrda initieringsfas som följer, döper hon om sig till Tris och tvingas utkÀmpa strider mot sina medkandidater. Under extrema fysiska och psykiska prövningar mÄste Tris avgöra vilka som Àr hennes verkliga vÀnner och vad hon egentligen kÀnner för sin mystiske instruktör, Four.

Tris bĂ€r ocksĂ„ pĂ„ en farlig hemlighet. NĂ€r samhĂ€llet hotas av vĂ„ldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rĂ€dda de mĂ€nniskor hon Ă€lskar. Om den inte förgör henne först


-Bokens baksida

Jag verkligen Àlskade den hÀr boken! Jag hade sÄ höga förvÀntningar pÄ den, och den övertrÀffade dem.

Den hÀr boken Àr ett bra exempel pÄ hur bra dystopier verkligen kan vara. Jag kan bara inte fÄ bort boken ur mina tankar, trots att det har gÄtt nÄgon dag sedan jag lÀste ut den sÄ kan jag inte sluta tÀnka pÄ den.

Den var sÄ bra, sÄ spÀnnande, den var sÄ verklig trots att den Àr en dystopi.

Det kÀndes verkligen som om vÀrlden skulle kunna bli uppdelad pÄ det hÀr sÀttet.

Alla karaktÀrerna var sÄ genomarbetade, alla hade en spÀnnande historia och alla var sÄ pass intressanta att man ville veta mer om dem.

Det hÀr Àr en sÄdan bok som det spelar ingen roll vilken tid det Àr pÄ dygnet eller vad man egentligen mÄste göra man kan bara inte lÀgga ifrÄn sig den.

Medan jag lÀste den hade jag med mig den till skolan, jag satt och lÀste pÄ varendaste liten paus vi hade i schemat, Àven om det sÄ bara handlade om den dÀr minuten nÀr man vÀntade pÄ att lÀraren skulle komma in genom klassrummet, Àven dÄ tog jag upp min bok.

Den hÀr boken Àr dÄ den första boken i Divergent trilogin. Dock har jag inte riktigt förstÄtt mig pÄ det hela för vad vitt jag har förstÄtt sÄ ska det Àven komma en fjÀrde bok som heter Four. Mina kÀllor Àr inte sÄ sÀkra men vet ni nÄgot om det hÀr sÄ fÄr ni gÀrna kommentera.

Boken efterföljs hur som helst av boken Insurgent, och jag ser verkligen fram emot att fÄ lÀsa den, jag lÀngtar sÄ sjukt mycket.

Insurgent har redan kommit ut som Inbunden men nojig som jag Àr sÄ vill ju jag ha serien i samma storlek och dÀrför sÄ vill jag ha Insurgent i pocket. Den slÀpps som pocket nÄgon gÄng i sommar tror jag.

Divergent ska ju Àven nu 2014 filmatiseras, eller ja den hÄller vÀll pÄ nu med tanke pÄ att den slÀpps pÄ bio under 2014. Jag vet tyvÀrr inte det exakta datumet. 2014 kommer att bli ett bra Är nÀr det gÀller filmer i alla fall.

SjÀlvklart ser jag ju framemot Divergent som film, men jag lÀngtar nog nÀstan Ànnu mer tills The fault in our stars (Förr eller senare exploderar jag), som Àven ska bli film 2014.

Tillbaka till boken. Den hÀr boken Àr nog ett mÄste, allra mest för alla bokÀlskare, men Àven för dem som inte Àr sÄ förtjusta i böcker, för den hÀr Àr svÄr att inte bli förtjust i.

Nu kommer det svÄraste av allt, att försöka komma pÄ nÄgot med boken som var dÄligt/mindre bra/inte fantastiskt.

Om det var nÄgot som jag kanske störde mig lite pÄ sÄ var det att man inte riktigt fick veta sÄ mycket om alla falanger, det mesta cirkulerade runt De tappra, De lÀrda och De osjÀlviska, och man fick dÄ inte veta sÄ mycket om De fridfulla och De Àrliga.

Men det Àr nog det Ànda jag kan komma pÄ som inte var bra med boken.

Boken fÄr av mig 9/10. Det Àr en av flera böcker pÄ senaste tiden som jag velat ge högre betyg pÄ men det gÄr inte enligt mina principer. Divergent fÄr helt enkelt nöja sig med det hÀr, och allt berömmet i recensionen.

InlÀgg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇