Bokrecension: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Det hÀr med barnuppfostran och böcker om det kÀnns vÀldigt tabu.

Lite skÀmmigt att hÄlla pÄ med. Det osar sektvarning runt alla metoder dÀr barn ska straffas och belönas och sova pÄ bestÀmda tider. Mest av allt vill man vÀl bara vara sÄ dÀr naturligt smart och sjÀlvklar som förÀlder.

Nu nÀr jag levt med en bebis i tvÄ mÄnader kÀnde jag dock paniken komma smygande. Jag saknade nÄgot att hÄlla mig i, nÄgot att hjÀlpa mig i denna stora outforskade ocean som kallas förÀldraskap. Herregud, det Àr en mÀnniskas framtid vi pratar om!

I mammagruppera pratas det om sömnmetoder och man ska ta stĂ€llning – Ă€r du en sĂ„dan hĂ€r förĂ€lder eller en SÅN. Jisses, vem hade kunnat ana att det var sĂ„ komplicerat att vara förĂ€lder. Jag trodde mest att mammor gjorde mellis, hjĂ€lpte till med lĂ€xorna och blĂ„ste bort det onda.

Ett namn figurerar oftare Ă€n andra nĂ€r det handlar om barnuppfostran – den danske psykologen Jesper Juul.  För att tackla min förĂ€ldraskapsförvirring  valde jag att lĂ€sa Ditt kompetenta barn och tĂ€nkte att om jag inte gillar boken, har jag i varje fall allmĂ€nbildat mig.

Ditt kompetenta barn Àr en vÀldigt intressant bok. Faktiskt det mest intressanta jag lÀst pÄ mycket lÀnge.

UtifrÄn ett historiskt perspektiv, om synen pÄ barnuppfostran förr och nu och med hjÀlp av exempel frÄn hans praktik beskriver han hur barnets beteende alltid Àr en produkt av familjens vÀrderingar och de vuxnas beteende, vi Àr alla en del av ett större sammanhang.

Juul skriver om att ta barnet pÄ allvar och hans stil Àr rÀttfram och rakt pÄ sak.

Det finns inga genvÀgar eller universallösningar i Juuls bok, men jag lÀr mig om mig sjÀlv, kÀnner igen mina elever och funderar över Lottens framtid medan jag lÀser. Om vi som förÀldrar inte tar oss sjÀlva pÄ allvar, vÄrdar vÄr sjÀlvkÀnsla, sÄ kommer vi inte heller kunna ge sjÀlvkÀnsla till vÄrt barn, menar Juul.

SĂ„ hĂ€r i efterhand skĂ€ms jag inte ett dugg över att ha lĂ€st Ditt kompetenta barn, jag kĂ€nner mig allmĂ€nbildad och kanske lite sĂ€krare i förĂ€ldrarollen dessutom. Inte dumt alls.

InlÀgg senast uppdaterat: 11 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇