Bokrecension: Dimensioner av Sofie Berthet

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: Dimensioner
Författare: Sofie Berthet
Förlag: Modernista
Sidor: 404
Serie: Nova-trilogin #1
SprÄk: Svenska
Originaltitel: –

Handling frÄn baksidan

SjuttonĂ„riga Nova lever ett helt vanligt liv i en liten ort pĂ„ den skĂ„nska sydkusten. Tills hon trĂ€ffar Alex – dĂ„ förĂ€ndras allt. Han Ă€r inte som nĂ„gon annan, och Nova faller handlöst.

SÄ kommer chocken: Nova fÄr veta att Alex Àr frÄn framtiden, och att hon sjÀlv har en alldeles speciell förmÄga. Alex sÀger att han har kommit för att skydda henne. Men varför? Och frÄn vem?

Omdöme

Jag blev fort fast i den hÀr nya svenska författarinnans första bok. Boken Àr fÀngslande och spÀnnande med bekanta miljöer (eller nÄja, svenska bekanta miljöer, sjÀlv sÄ har jag aldrig varit i SkÄne) och karaktÀrer som Àr sympatiska.

Redan frĂ„n första sidan sĂ„ blir det spĂ€nnande och flera frĂ„gor dyker upp redan dĂ„. Sedan allteftersom genom boken sĂ„ blir allting bara mer & mer spĂ€nnande – speciellt med ett hyfsat nytt koncept Ă€ndĂ„.

Jag har i alla fall inte lĂ€st mĂ„nga böcker med tidsresor – fast jag tycker att det Ă€r en utav de mest intresserande saker att lĂ€sa om i böcker.

Det Ă€r fascinerande hur Sofie Berthet har kombinerat att skriva om nutiden med dĂ„tiden (bland annat referenser till stenĂ„ldern) och med framtiden. Att man Ă€ven fĂ„r lĂ€sa om hur framtida vĂ€rlden ser ut; att den kommer att vara katastrofal och att klimaten kommer att ha förĂ€ndrats drastiskt – det gör att man fĂ„r en liten tankestĂ€llare mitt uppe bland allt prat om tidsresor och framtiden. Man stannar liksom upp och förstĂ„r att Ă€ven den minsta sak som man gör idag kan ge gigantiska avtryck i framtiden.

Jag som verkligen brinner för den hĂ€r frĂ„gan kring den globala uppvĂ€rmningen och de efterföljande konsekvenserna tyckte det var riktigt roligt & intressant att fĂ„ lĂ€sa om det i en “vanlig” bok med en framtid som kan komma att bli verklighet.

Visserligen sÄ skulle vilken annan dystopi ocksÄ bli verklig, men den hÀr framtiden man fÄr lÀsa om kÀnns mer pÄ riktigt.

Nova Àr en helt okej karaktÀr att följa, jag har inget emot henne men hon Àr inte min favorit direkt.

Alex – för övrigt sĂ„ Ă€lskar jag det namnet, ska nog döpa mitt framtida barn efter det – Ă€r ocksĂ„ okej att följa, jag gillar att lĂ€sa om nĂ€r han berĂ€ttar om hur framtiden Ă€r. (Nu Ă€r vi Ă„terigen inne pĂ„ framtiden-Ă€mnet, det skulle jag kunna prata om i dagar.

Förmodligen i Är för den delen med.)

Deras instalove (för ja, det Ă€r vad jag skulle klassa det som) kĂ€nns Ă€ndĂ„ inte som “vanliga” instaloves, den hĂ€r kĂ€nns mer Àkta. Jag vet inte riktigt vad det kan bero pĂ„, men jag satt i alla fall inte och suckade och himlade med ögonen Ă„t dem, vilket jag har gjort Ă„t andra.

Dimensioner Àr första delen i Nova-trilogin och om jag skulle se in i framtiden sÄ skulle jag nog se mig sjÀlv som lÀste andra delen. För ja, det kommer jag att göra.

Det Àr alltid kul med nya svenska författare och speciellt nÀr deras böcker blir bra som denna.

Det Àr ett intressant & fÀngslande koncept, det Àr bra karaktÀrer (som man i alla fall inte suckar Ät), spÀnning och ett alltigenom bra sprÄk. Dessutom sÄ utspelar ju boken sig i SkÄne!

SĂ„ om du vill ha nĂ„got relativt lĂ€ttlĂ€st & spĂ€nnande – dĂ„ rekommenderar jag Dimensioner.

InlÀgg senast uppdaterat: 22 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇