Bokrecension: Dime Store Magic av Kelley Armstrong

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Att hantera faktumet att hennes mamma mördats, och att hon plötsligt mĂ„ste ta hand om den trettonĂ„riga Savannah, borde vara problem nog för Paige Winterbourne. Men som om inte en normal, envis tonĂ„ring vore nog med utmaning, sĂ„ Ă€r Savannah en av de mĂ€ktigaste hĂ€xor Paige nĂ„gonsin stött pĂ„ – och hon har inte ens blivit sĂ„ gammal att alla hennes krafter utvecklats Ă€n.

Dessutom Àr Savannah alltför villig att acceptera svart magi. Hennes likgiltighet inför mÀnniskor och deras lidande skrÀmmer Paige, liksom det faktum att Savannah Àr kraftfullare Àn hon sjÀlv och pÄ grÀnsen till ohanterlig. Men trots det gÄr det inte att bortse frÄn att Savannah egentligen bara Àr en trettonÄrig flicka, med en mördad mor och alla de problem som vanliga tjejer i hennes Älder mÄste handskas med.

De Àldre kvinnorna som Àr överhuvudena i the Coven, trots att platsen för ledare egentligen Àr Paiges, blir alltmer otÄliga och oroliga vad gÀller Savannah. Savannahs mamma var trots allt en hÀxa som besatt oerhörd svart magi. Och Paige har enligt dem aldrig varit att lita pÄ med sin otÄlighet och rebelliska natur.

De tror inte att hon Ă€r mogen att ta sig an Savannah, och vill helst se att Savannah försvinner frĂ„n all kontakt med the Coven. Det gör Paige rasande – trots allt Ă€r det ju meningen att the Coven ska vara en fristad för alla hĂ€xor, en trygg plats för lĂ€rdom dĂ€r man inte blir avvisad, och de vĂ€nder ryggen Ă„t en flicka pĂ„ grĂ€nsen till sina fulla krafter.

Men hennes problem med Savannah slutar inte dÀr. Leah, halvdemonen som sÄ effektivt nÀstlade sig in pÄ forskningsanstalten i Vermont förra Äret, tar plötsligt kontakt med Paige, med krav pÄ förmyndarskapet för Savannah. NÀr Paige svarar med att kÀmpa emot, börjar saker hÀnda alldeles för snabbt.

Genom underliga omstÀndigheter fÄr hon kontakt med besvÀrjaren Lucas Cortez som vill hjÀlpa henne, trots att fejden mellan hÀxor och besvÀrjare fortfarande pÄgÄr. Och nÀr the Coven vÀgrar hjÀlpa henne, blir kanske Cortez hennes enda utvÀg. Men kan hon lita pÄ en besvÀrjare? Har hon rÄd att vara stolt och vÀgra hans hjÀlp?

Paige mÄste bestÀmma sig snabbt, för saker blir snart allt allvarligare. Offentlig smutskastning hotar och the Covens tÄlamod sinar. Paige börjar inse att hon stÄr ensam i en strid som kan rasera precis allting hon nÄgonsin strÀvat efter att uppnÄ, att kampen för Savannah kan innebÀra att hon förlorar allting annat.

Är hon beredd att ta upp den kampen?

Som tredje boken i serien om Otherworlds kvinnor, och den första med Paige som huvudperson, Àr Dime Store Magic precis lika spÀnnande som sina föregÄngare. Den Àr intressant, rolig och bra, med intrig och problem som blandar genrer skickligt och som gör gamla story lines originella och ovÀntade. Det hela Àr otroligt skickligt och skrivet med en trovÀrdighet jag inte ens kan komma mig för att ifrÄgasÀtta.

Jag tycker visserligen mer om varulven Elena som huvudperson, men Paige Àr inte heller dÄlig. Hon Àr uppfriskande, intelligent men samtidigt vÀldigt mÀnsklig. Det gÄr att relatera till henne, och Àven om jag ibland blir lite irriterad pÄ hennes envishet sÄ Àr hon en stark karaktÀr som jag gillar. Jag tycker ocksÄ om att man blir pÄmind om Elena och föregÄende hÀndelser, vilket gör att man kÀnner sig mer inne i serien och mer invigd i sjÀlva berÀttelsen.

Otherworld Àr en vÀrld dÀr jag kÀnner mig vÀlkommen och som jag varken kan eller vill slÀppa.

Jag tycker om karaktÀrernas djup och annorlunda personligheter, allt frÄn den envisa Savannah med sina humörsvÀngningar, till den samlade och akademiske Lucas Cortez med sina dolda egenskaper.

Jag gillar ocksĂ„ hur feminismen ligger till grund för berĂ€ttelserna i den hĂ€r serien som uteslutande handlar om starka kvinnor som vĂ€grar bli nedtryckta, och jag tycker om hur olika genrer blandas sĂ„ otroligt skickligt – fantasy, feminism, drama, kĂ€rlek, action, ödets alla nycker. Otherworld Ă€r definitivt en favoritserie.

Engelskan i Dime Store Magic slÄr mig som nÄgot svÄrare Àn föregÄende tvÄ böcker, mest pÄ grund av lagliga termer och antika hÀxföremÄl, men trots det Àr det fullt förstÄeligt och jag tappar sÀllan bort mig.

NÀsta bok i serien handlar ocksÄ om Paige, och jag Àr spÀnd pÄ att se vad hon kan tÀnkas göra hÀrnÀst. Boken heter Industrial Magic.

”Dime Store Magic
”, 2004

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇