Bokrecension: Det stora könsexperimentet: så uppnår vi riktig jämställdhet av David Eberhard

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Om författaren

David Eberhard var under många år överläkare och chef på Psykakuten vid S:t Görans Sjukhus i Stockholm och arbetar idag som verksamhetschef på Prima Barn & Vuxenpsykiatri i Liljeholmen i samma stad.

Hans tidigare böcker I trygghetsnarkomanernas land (2006), Ingen tar skit ide lättkränktas land (2009), Normalt?(2011) och Hur barnen tog makten (2013) har väckt stor uppmärksamhet och har alla blivit bästsäljare.

Det är inte många som vågar kritisera feminismens budskap i dagens Sverige.
Detta ska David har en stor eloge för.

Introduktion

Det här är — uppriktigt sagt! — en av de viktigaste böckerna vi troligtvis kommer få chansen att recensera på ett bra tag. Detta med anledning av hur tabubelagt ämnet som tas upp är och hur allvarligt problemet faktiskt är när man tänker efter och tar reda på hårda fakta.

Kom ihåg att det här är en bok skriven av en tidigare överläkare och chef på Psykakuten vid S:t Görans Sjukhus i Stockholm.

Jag läste senast igår på Ivar Arpis facebook-sida om en ungdom som ångrade sin övergång i efterhand och var riktigt ångestfylld inför sitt vuxna liv vilket kanske inte är så konstigt.

Jag förstod redan innan jag läste Davids bok att skulle hålla med honom i det stora hela, men det var förstås även intressant att få läsa hur han resonerade kring specifika problem.

En kontroversiell bok som skakar om

Innan du börjar läsa den här bokrecensionen vill jag bara varna dig om att den här boken är väldigt kontroversiell och inte något för lättkränkta.

Jag försöker att inte göra politiska poänger på den här bokbloggen, men eftersom allt är så personligt på webben numera och jag ändå är den som primärt står bakom innehållet på sajten så känner jag att det inte är mer än rätt att jag delar med mig av mina ärliga åsikter även om de riskerar att uppröra massan – något David säkert fått erfara en och annan gång.

Beskrivning av boken från Bokus.com:

Engagerad debattör som skakar om!

Sverige genusparadis eller genusmardröm?

Vad händer med barn som måste kallas hen och inte får kallas pojkar och flickor på dagis? Är det rimligt att lära barn att de inte ska säga mamma och pappa utan bara föräldern?

Varför byter man ut alla man till person? Var går gränsen? Ordet människa kommer från ordet man; ska vi döpa om mänskligheten till personligheten också?

Att skapa jämlikhet genom att låtsas som att vi är likadana kommer aldrig att lyckas.

Det är i grunden en strutsstrategi. Snarare bör vi tydligt identifiera de biologiska skillnaderna och arbeta för att alla har samma förutsättningar, istället för att alla ska bli likadana.

Det pågående experimentet där man på genusdagis och många förskolor konsekvent förnekar och motarbetar skillnaden mellan könen måste upphöra.

Att envisas med en sådan metod för att råda bot på ojämlikheten mellan könen, pekar på att man i praktiken uppenbarligen är beredd att gå hur långt som helst för att skapa det totalitära genusparadiset på jorden.

Det stora könsexperimentet: så uppnår vi riktig jämställdhet på Bokus.com

Genusparadis eller genusmardröm?

Det här är en fråga som sammanfattar boken rätt bra.

Vad är det vi faktiskt försöker uppnå när ungdomar och vuxna bevisligen tar sina egna liv i större utsträckning då de inte känner sig bekväma i könen de bytt till?

Vi kommer aldrig att lyckas skapa jämställdhet på det här viset

Jag håller med David i att vi aldrig kommer kunna skapa jämställdhet på det här viset.

I bästa fall skapar man ett ojämställt samhälle med väldigt lättkränkta och förvirrande individer.

Radikalfeminism som gått för långt

Det är aldrig bra med för mycket av något, i synnerhet inte radikalfeminism.

Jag hoppas effekterna av ungdomarna som valt att byta kön tas upp i allt större utsträckning trots att det här fortfarande är politiskt inkorrekt att prata om.

En bok alla bör läsa i Sverige enligt oss på 1MiljonBoktips

Jag har ingen universitetsutbildning, men tycker även jag att det som håller på att hända inom akademia är inget annat än genant. Det är helt otroligt att känslor kan vara viktigare än något så allvarligt som människor liv i ett så framstående land Sverige trots allt är.

Jag tror vi i framtiden kommer ha en enorm mängd barn som ångrar sina övergångar vilket kommer leda till en ökning av självmord vilket inte är att hjälpa en grupp ifall ni frågar mig.

Sammanfattning

Det är helt otroligt hur en liten men högljudd grupp i Sverige kan få så stort inflytande.

Jag anser inte detta vara en attack mot feminism som vissa medier hävdat utan tycker det är en bok helt klart rättfärdigar sin existens och tar upp något viktigt.

Det finns ingen mening med att skapa nya sjukdomar ur det tomma intet.

I egenskap av en kille uppväxt i en förortsmiljö i Sverige tycker jag det finns viktigare problem att fokusera på än att vara så pass privilegierad att man försöker sig på att skapa nya sjukdomar för att beskriva sjukdomstillstånd det inte finns några faktiska belägg för.

Jag rekommenderar verkligen att man tar en titt på den här VICE-dokumentären på YouTube i kombination med att läsa Davids bok för en unik inblick i världen som innehåller fler kön än 2 utan några som helst vetenskapliga belägg för sina beslut.

Att utsätta barn för något av den här kalibern är inget annat än elakt tycker jag.

I det stora hela är Det stora könsexperimentet en underhållande faktabok om biologiska skillnader mellan könen och den grupp som vägrar att vidkännas dem.

En bok för de som har fötterna stadigt placerade på jorden och vill ha lite kunskap för att kunna bemöta genusmaffian. Rekommenderas varmt av teamet på 1MiljonBoktips! 🤩

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇