Bokrecension: Det finns inga skridskor i öknen av Mats Berggren

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Fatimas klass ska på utflykt en hel dag och åka skridskor, men Fatimas pappa tänker absolut inte låta sin dotter vara med. Han har ju sett hur såna där konståkare ser ut på tv; dansar omkring på isen i genomskinliga baddräkter.

Så Fatimas pappa säger till sin dotter att säga till sin lärare att det står i koranen att flickor inte får åka skridskor, vilket är en uppenbar lögn, som även Fatima fattar att hennes lärare inte kommer att gå på.

När Sofia, som går i Fatimas klass, föreslår att hon ska lära Fatima att åka skridskor, är det egentligen ett slags test från Sofias sida för att kolla om Fatima vågar trotsa sin pappa.

Och det gör Fatima, för även om familjen betyder väldigt mycket för Fatima och även om hon vill vara sin far till viljes, så tycker Fatima att hennes pappa kan vara onödigt sträng ibland och hon vill också få vara med på sådant som alla andra får göra.

Det är ett ganska försiktigt uppror från Fatimas sida som skulle ha kunnat förbli en hemlighet. Men flickornas skridskotur slutar riktigt illa med att Fatima går ner sig i en vak, blir räddad av en kille (som hon ju inte får umgås med) och hamnar på sjukhus. Och när hennes pappa får reda på detta är han nära att förskjuta henne.

Fatima får lova att aldrig någonsin mer ha något med Sofia att göra, vilket inte är det lättaste då de ju ses varje dag i skolan.

Det finns inga skridskor i öknen av Mats Berggren är en berättelse om kulturkrockar och om vänskap över kulturgränser.

Det är en enkel och snabbläst och en perfekt läsa-i-skolan-bok med sitt kulturkrocks-tema och hyfsat ringa omfång. Men personligen så tyckte jag berättelsen är lite tam och berör mig inte särskilt mycket.

Inlägg senast uppdaterat: 10 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇