Bokrecension: Det enda jag kan göra är att gå av Ulrika Jannert Kallenberg

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Kärlek är inte alltid nog. När man älskar någon som ständigt sårar en vet man innerst inne om att förhållandet måste splittras – smärtan måste upphöra. Men det är ofta lättare sagt än gjort, och det är många som förblir i förhållanden långt efter att de redan är över.

Det är något som Ulrika Jannert Kallenberg, författaren till Det enda jag kan göra är att gå av förstår sig på bättre än de flesta. Ibland kan ett förhållande som kändes helt perfekt för bara en stund senare övergå till att bli en ren mardröm.

Det började med en oskyldig men djup förälskelse. Passionen och kärleken tog över livet, och inget kändes mer relevant eller viktigare än de två tillsammans. Ulrika kände sig uppskattad och älskad som aldrig någonsin förr, och kärleken blev en drog som hon snabbt blev beroende av. Men som många andra droger blev det plötsligt för mycket, och allt blev fel. Hon följde sin kärlek till USA.

På hemmaplan förändrades han och kom att bli en helt annan person. Han styrde och ställde över hennes liv. Talade om för henne vad hon fick göra, vad hon fick säga och vem hon fick umgås med. Ändå trodde och hoppades hon på att mannen hon en gång i tiden hade känt fortfarande fanns någonstans djupt bakom fasaden. Det var hoppet om att allt någon dag skulle bli som det en gång var som gjorde att hon stannade kvar.

Det enda jag kan göra är att gå är en självbiografi som öppet och ärligt beskriver hur en relation kan gå från att vara rent idyllisk, till att bli väldigt våldsam och mörk. För många kanske det känns helt ofattbart att man stannar kvar i en sådan situation, men det är små eskalationer – steg som man knappt märker av och alltid kan avfärda som en tillfällighet – som leder en till en livshotande relation.

Det enda jag kan göra är att gå utkom 2020 och fick då flera positiva recensioner.

Här får man en närmare titt på boken och dess innehåll.

Det finns en inbyggd ursäkt för allt

Det som är så farligt med dysfunktionella och våldsamma relationer är hur man som offer själv ursäktar beteendet. Man vet ju om hur ens partner egentligen är, och det är inte något som ändras bara för att de idag är på dåligt humör. Det är iallafall vad man intalar sig själv. Men efter ett tag börjar det dåliga humöret komma allt oftare, och de bra dagarna blir färre och färre.

Ändå håller de goda minnen kvar en, och man ursäktar och accepterar allt i hopp om att det goda snart återkommer. Det är otroligt sällan det händer. En partner som är villig att skada den de älskar kommer aldrig att ändra på sig, utan det är något som är djupt inrotad i deras själ.

I boken beskriver Ulrika varför man som offer i en sådan relation lider i tysthet. Man ignorerar smärtan och accepterar det ens partner säger: att man är mindre värd; att man förtjänar det man får. Om hon inte hade gjort honom upprörd skulle det inte ha hänt. Om hon bara hade lyssnat skulle allt varit perfekt.

Det är förstås inte sant. Det finns inget man själv kan göra annorlunda för att fixa relationen. Den enda lösningen finns i titeln. Det enda man kan göra är att gå.

I denna självbiografiska berättelse delar författaren med sig av sina egna personliga erfarenheter, i syfte att inspirera och uppmuntra andra i samma situation som hon själv befann sig i. Inspirera dem till att lämna förhållandet och omvandla sina liv.

Ulrika älskade sin partner djupt. Hans kärlek var dock väldigt annorlunda från hennes egen, och det tog lång tid innan hon accepterade detta. Den karaktär han spelat tidigare, den hon faktiskt förälskat sig i, blev till slut ett minne blott.

En välskriven och fängslande berättelse

Ulrika Jannert Kallenberg är en erfaren översättare som debuterade som författare redan år 2015 med sin bok Döden ingen talar om. Men hennes tid inom litteraturens värld började långt tidigare. Som utbildad litterär översättare har hon hanterat översättningen av ett tjugotal olika böcker, och hon har dessutom arbetat som redaktör och skrivledare. Det är därför inte förvånande att boken är så pass välskriven som den är, trots att hon endast arbetat som författare i några år. 

Med fängslande och detaljerad prosa får man en inblick i världen som den såg ut för henne då, vilket gör boken otroligt spännande och hjärteskärande. Det här är en bok som ger läsare en djupare förståelse för såväl kvinnor som män i samma situation, och innehåller en berättelse som kan rädda livet på de runt omkring.

Trots det tunga materialet blir boken alltså otroligt lätt och trevlig att läsa, och dessutom otroligt lärorik. Det är just författarens ärlighet som gjort att boken hyllats av såväl kritiker som vanliga bokälskare, och det är just det som gör att man blir så berörd när man läser den. En otroligt viktig bok som förmedlar mycket på kort tid.

Summering

Det enda jag kan göra är att gå är en gripande bok som förmedlar en hel del viktig information om verkligheten kring att känna sig fängslad i en våldsam relation. Kärleken känns lika stark trots våldet, och de gamla minnena förvränger allt. Det gör det otroligt svårt att lämna förhållandet, även när alla runt omkring desperat försöker få en att göra rätt val.

Med denna bok lyckas författaren förmedla en verklighet för många kvinnor och män världen över. En verklighet som kan inspirera såväl offer som utomstående att ändra på tankesättet och se farorna innan de anländer.

Boken rekommenderas starkt till de som känner att de befinner sig i en sådan relation, eller som tidigare gjort det. Att läsa om samma känslor och erfarenheter, fast ur ett helt annat perspektiv, är lärorikt och givande. Boken rekommenderas dock generellt, eftersom den är så pass bra!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇