Bokrecensioner: Den unga eliten av Marie Lu

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Titel: Den unga eliten
Originalets titel: The Young Elites
Författare: Marie Lu
Antal sidor: 306
Serie: Young Elites #1
Förlag: Modernista
Du kan lÀsa mer om boken / köpa den hÀr: Adlibris, Bokus eller CDON

Somliga hatar oss.
Somliga fruktar oss.
Somliga tillber oss.
Men ALLA vet vilka vi Àr.

Handling (frÄn Goodreads): Adelina Amouteru överlevde blodfebern. För ett Ärtionde sedan svepte denna dödliga sjukdom över hennes land. De flesta som smittades dog, och de barn som överlevde blev mÀrkta av sjukdomen pÄ egendomliga sÀtt.

Adelinas svarta hÄr blev silverfÀrgat, hennes ögonbryn blonda, och hon har bara ett Àrr dÀr hennes vÀnstra öga en gÄng satt.

Adelinas pappa tror att hon Àr en malfetto, en avvikande styggelse som förstör familjens goda namn och stÄr i vÀgen för deras framgÄng. Men nÄgra av de som överlevt febern sÀgs ha mystiska och kraftfulla gÄvor, och Àven om deras identiteter förblir hemliga har de kommit att kallas Den unga Eliten.

Teren Santoro Ă€r ledare för en organisation vars uppgift det Ă€r att leta upp dessa personer och förgöra dem innan de kan förgöra nationen. Enzo Valenziano Ă€r medlem i The Dagger Society, en hemlig sekt inom Den unga Eliten som letar upp andra av sin egen sort innan Santoro hittar dem. Men nĂ€r dessa tvĂ„ konfronteras med Adelina möter de en person med krafter som de aldrig tidigare upplevt


Adelina har egenskaper som inte hör till den hÀr vÀrlden. Hon har ett hÀmndlystet mörker i sitt hjÀrta.
Och ett begÀr att utplÄna alla som vÄgar trotsa henne.

Vad tycker jag: Det tog ett tag att komma in i den hĂ€r boken. Om jag ska vara Ă€rlig vet jag inte om jag var distraherad, hade svĂ„rt att fokusera eller om det var boken i sig som gjorde det – för jag fastnade verkligen inte. Förstod inte karaktĂ€ren, hĂ€ngde inte med i historien. Allt kĂ€ndes hastat och gick lĂ„ngsamt pĂ„ samma gĂ„ng – och allt det hĂ€r med förmĂ„gor kĂ€ndes vĂ€ldigt luddig.

Men sen vÀnde det.

NÀr jag kommit ungefÀr en tredjedel in i boken började det bli riktigt spÀnnande och förmÄgorna började beskrivas mycket mer. Man började lÀra kÀnna karaktÀrerna, plotten i boken vÀxte och plötsligt blev den svÄr att lÀgga ifrÄn sig. Senare halvan av boken var helt klart mycket bÀttre Àn första.

Jag gillar Marie Lu som författare. Legend-trilogin Àr troligtvis Àn av de bÀttre trilogier jag lÀst. Den Àr fartfylld och enkel, har alltid ett högt tempo och innehÄller intressanta karaktÀrer som Àr lÀtt att fastna för. Den unga eliten hamnar dock ganska lÄngt ifrÄn Legend.

Inte enbart pÄ ett dÄligt sÀtt, men pÄ ett annorlunda sÀtt. Vad som frÀmst skiljer sig Àr karaktÀrerna och det Àr nog ocksÄ vad jag hade svÄrast för med den hÀr boken. Vi fÄr följa karaktÀrer som inte riktigt stÄr pÄ de godas sida men inte heller de ondas.

KaraktÀrer som rör sig lite i grÄzonen dÀr emellan, vilket delvis gjorde dem intressanta, men de var ocksÄ svÄra att fÄ grepp om. För de stÄr inte bara mitt emellan, de hoppar ocksÄ lite fram och tillbaka. FrÀmst huvudkaraktÀren Adelina. I ena sekunden kÀnns hon vÀldigt skör och ömtÄlig, i andra Àr hon ute efter att krossa hela vÀrlden. Hon tÀnker otroligt mörka tankar, gör elaka saker.

Samtidigt vill hon inte förrĂ„da sina vĂ€nner. Hon har inget emot att oskyldiga dör men riskerar sig sjĂ€lv för att rĂ€dda nĂ„gon hon knappt kĂ€nner. Man vet aldrig riktigt var man har henne. Hon Ă€ndrar vĂ€ldigt ofta uppfattning och tĂ€nker vĂ€ldigt olika saker frĂ„n tillfĂ€lle till tillfĂ€lle – vilket Ă€r okej men Ă€ven förvirrande.

Sen hade jag lite svÄrt att lÀsa ur perspektivet av nÄgon som Àr sÄ mörk som Adelina delvis Àr. Hon Àr ingen god person, och det Àr en omstÀllning till vad man vanligtvis fÄr lÀsa om och Àven stundvis mycket svÄrare att relatera till.

Vad jag dock gillar vÀldigt mycket med den hÀr berÀttelsen Àr hur förmÄgorna de har beskrivs. Hur Marie Lu gÄr in i detalj och förklarar hur Adelina anvÀnder sig av sina krafter. Hur hon kÀnner det, vad hon gör. Det Àr enkelt att se framför sig och jag förstÄr det. Det kÀnns genomtÀnkt och kÀnns skönt att karaktÀrerna inte bara har superkrafter utan att man fÄr en större förstÄelse Àn sÄ.

Okej, en grej till jag mĂ„ste nĂ€mna Ă€r slutet. AlltsĂ„ va?!! VARFÖR?!! Är ganska sĂ„ missnöjd (okej vĂ€ldigt missnöjd). Hatar sjĂ€lv att höra att en bok har ett dĂ„ligt slut, för dĂ„ kĂ€nns det inte sĂ„ roligt att lĂ€sa den. Vill inte förstöra eran lĂ€sglĂ€dje för den hĂ€r boken och slutet var vĂ€ll egentligen inte dĂ„ligt men
 jag blev Ă€ndĂ„ vĂ€ldigt besviken, och var faktiskt en av de sakerna som drog ner betyget lite för den hĂ€r boken sĂ„ ville nĂ€mna det.

Som ni mÀrker Àr jag vÀldigt kluven nÀr jag kommer till Den unga eliten. Det Àr ingen dÄlig bok Àven om den inte riktigt gick hem hos mig. Marie Lu Àr fortfarande en skicklig författare trotts att Den unga eliten inte var pÄ samma nivÄ som Legend. Men den var pÄ mÄnga sÀtt annorlunda och intressant. Helt klart lÀsvÀrd fantasy, Àven om det inte var nÄgon enastÄende berÀttelsen.

Betyg: 6 av 10

Vilka böcker har ni sjÀlva lÀst av Marie Lu och vad tyckte ni om dem? Kommentera nedan!

InlÀgg senast uppdaterat: 3 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇