Bokrecension: Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Den store Gatsby Àr Ànnu en av de klassiska romaner jag lÀnge haft i hyllan utan att lÀsa den.

Jag har hört sÄ mycket gott om den hÀr boken frÄn sÄ mÄnga, och har velat lÀsa den lÀnge. Men som alltid nÀr jag fÄtt sÄ höga förvÀntningar sÄ öppnade jag den hÀr boken med en vag oro för att jag inte skulle tycka den var sÄ bra som alla sÀger.

Nick Carraway flyttar till West Egg pÄ Long Island för affÀrers skull, och börjar umgÄs med paret Buchanan som han Àr bekant med sedan förut. Hans granne blir den förmögne Jay Gatsby, som arrangerar magnifika fester i sin trÀdgÄrd dÀr mÀnniskor fladdrar omkring som fjÀrilar under mÄnen, bland överflöd av alkohol och musik. Men Gatsby sjÀlv visar sig aldrig och ingen vet vem han Àr.

Alla pratar om honom, men ingen kĂ€nner honom. De mest bisarra rykten cirkulerar och han Ă€r mer myt Ă€n mĂ€nniska. Men sĂ„ blir Nick personligen inbjuden till en av Gatsbys fester och blir allt mer bekant med den mystiske vĂ€rden; en man vars existens Ă€r uppbyggd pĂ„ en dröm som för lĂ€nge sedan förlorat all förbindelse med livet – och genom Nick hoppas Gatsby att den kan bli verklighet.

Trots att jag hört mycket om Den store Gatsby sÄ har jag faktiskt aldrig riktigt förstÄtt vad den handlar om.

Jag har varit medveten om en mystisk man, mÄnbelysta fester och den berömda symboliken i ett grönt ljus pÄ andra sidan vattnet. Och jag tror att min okunskap om romanen bara gjort den bÀttre: jag har inte varit medveten om vad som komma skall och istÀllet har jag kunnat koncentrera mig pÄ handlingen.

Dock har det ocksÄ bidragit till att jag Àgnat mindre tankar Ät symboliken och de djupare teman som finns i boken, och jag kÀnner att man kanske skulle behöva lÀsa om den för att verkligen förstÄ hur djupgÄende och genomtÀnkt den hÀr romanen Àr.

Det finns mycket i den som jag Àr övertygad om att jag missat och som Àr vÀrt att tÀnka vidare pÄ.

Den store Gatsby Àr allmÀnt kÀnd som en av de stora amerikanska romanerna och det Àr ganska tydligt varför.

Bokens teman Àr starkt knutna till den stora amerikanska drömmen, en dröm om lycka, kÀrlek och vÀlfÀrd. Men trots all rikedom som de flesta av huvudkaraktÀrerna besitter Àr deras liv aldrig hela, och boken handlar mycket om det mÀnskliga i att aldrig vara nöjd, och att alltid strÀcka ut armarna lite, lite till för att kanske, en vacker dag, nÄ det dÀr.

Till ytan sett kan man lÀsa Den store Gatsby som en relativt simpel berÀttelse om en man och hans drömmar, och hur svÄrigheterna i att förankra de drömmarna i en verklighet sÀnder honom i fördÀrvet. Men det finns mycket i den hÀr romanen som bubblar under ytan, teman som svek, rikedomen och överflödets skadlighet och faran i att nÀra sina drömmar tills de allt mer liknar luftslott.

Boken besitter ett vÀldigt vemod och kan nog uppfattas som cynisk, men jag gillar det. Jag gillar den bitterljuva tonen, den ytterst mörka sidan av mÄnga karaktÀrers personligheter och det nostalgiska som finns i bokens naiva, dekadenta 20-talsmiljöer.

Jag gillar ocksĂ„ att boken Ă€r skriven ur Nick Carraways synvinkel och fĂ„r en tydlig ram och berĂ€ttarröst som tillĂ„ter Jay Gatsby att förbli mystisk och fascinerande. Dessutom Ă€r sprĂ„ket vackert och fullt med intressanta formuleringar, vissa av dem ganska kĂ€nda, som “hennes röst var full av pengar”.

Att jag inte hade nĂ„gon aning om vad som komma skulle i den hĂ€r boken har spelat in mycket i att jag gillade den, och Ă€ven om jag inte direkt Ă€r golvad av dess briljans sĂ„ Ă€r det definitivt en bra bok som jag gĂ€rna vill lĂ€sa om för att uppfatta mer av de underliggande teman som den har – inte en omöjlighet med tanke pĂ„ att den inte Ă€r lĂ€ngre Ă€n knappa 200 sidor.

Den har varit rolig att lĂ€sa – inte en strĂ€cklĂ€sningsroman kanske, men heller ingenting som kĂ€nns trĂ„kigt och segt, mycket tack vare det vĂ€lformulerade sprĂ„ket som kĂ€nns proffsigt och genomtĂ€nkt.

“The Great Gatsby”, 1925

InlÀgg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇