Bokrecension: Den som finner av Stephen King

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Förra Äret lÀste jag första delen i den hÀr trilogin, Mr Mercedes, och blev glatt överraskad av Stephen Kings nya thriller-projekt. Till och med jag, som nÀstan avskyr deckare och kriminalare, gillade den boken. Nu Àr det alltsÄ andra romanen i trilogin om den pensionerade polisen Bill Hodges som Àr pÄ tapeten.

1978 blir den geniförklarade författaren John Rothstein rÄnmördad i sitt hem. Mördaren, Morris Bellamy, Àr ett bindgalet fan som inte bara fÄr med sig författarens pengar, utan ocksÄ en ovÀrderlig samling av anteckningsböcker med aldrig publicerat material.

MÄnga Är senare hittar en tonÄrig pojke pengarna och anteckningsböckerna som Morris blivit tvungen att gömma. Men skatten visar sig vara livsfarlig att ha i hÀnderna, och nÀr saker och ting eskalerar dras Bill Hodges och hans medhjÀlpare in i hÀrvan.

En sak kan jag sÀga med en gÄng: Den som finner Àr en hejdundrande spÀnnande bok. Det hÀr har visat sig vara precis den lÀsupplevelse jag behövde, en bok som varit nÀra nog omöjlig för mig att slÀppa, och medan jag tog mig igenom upplösningen har jag inte kunnat tÀnka pÄ nÄgonting annat. Jag har gÄtt omkring som i en dröm, och bara kunnat tÀnka pÄ hur det egentligen ska sluta.

Ofta kan ju den andra boken i en trilogi bli en dryg transportstrÀcka, men jag tycker att King lyckas undvika den fÀllan med rÄge. Samtidigt som boken följer upp trÄdar frÄn Mr Mercedes som den ser till att upprÀtthÄlla som en slags vilande plotline, Àr den helt och hÄllet en fungerande roman pÄ sina egna premisser. Samtidigt följer den en struktur som passar vÀl ihop med föregÄngaren. 

Kanske gillar jag just den hÀr boken extra mycket eftersom den delvis handlar mycket om litteratur, och om den kÀnsla av besatthet som man som lÀsare kan uppleva. I det finns paralleller till Kings vid det hÀr laget klassiska roman Lida, men Den som finner undviker ÀndÄ att ÄteranvÀnda material, vilket gör att den stÄr stadigt pÄ egna ben.

Det stĂ„r ocksĂ„ klart vid det hĂ€r laget att Stephen King Ă€r rutinerad bortom allt tvivel – han trycker pĂ„ rĂ€tt knappar hela tiden och undviker alltför stora utsvĂ€vningar, Ă€ven om han Ă€r lika detaljerad som vanligt. För mig som Ă€r en van lĂ€sare av honom Ă€r lĂ€sningen av Den som finner bekvĂ€m, som att ta pĂ„ sig ett par vĂ€l anvĂ€nda skor som passar precis.

Jag kÀnner sÄ vÀl till stilen och greppen att jag nÀstan fÄr en kÀnsla av att vara i maskopi med författaren, och det Àr en hÀrlig kÀnsla att ha som lÀsare. Att King dessutom, trots allt detta, lyckas förvÄna mig och lÄter berÀttelsen ta vÀndningar som fÄr mig att sitta som pÄ nÄlar, Àr inget annat Àn imponerande. 

Om det Ă€r nĂ„got enda som stör mig med boken Ă€r det Kings vanliga svagheter – den gubbighet han lagt sig till med Ă€r en av dem, och en del klumpiga grepp som liksom verkar gĂ„ av bara farten. Jag Ă€r ocksĂ„ lite förvĂ„nad över att halva boken hinner gĂ„ innan Bill Hodges alls dyker upp, men jag Ă€r inte sĂ€ker pĂ„ att det Ă€r negativt.

PÄ det stora hela Àr ÀndÄ Den som finner en vÀlkomponerad, andlöst spÀnnande bok med ett driv som kan liknas vid det som finns i Kings klassiska verk. LÀsningen har pÄmint mig om hur mycket jag ÀndÄ Àlskar King och hans författarskap pÄ bÀsta möjliga sÀtt, och jag ser fram emot att lÀsa sista delen i trilogin som kommer redan i höst, med titeln

Sista vakten.”Finders Keepers”, 2015

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇