Bokrecension: Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: Den lilla bokhandeln i Paris
Författare: Nina George
Genre: Roman
Publicerad: 2016
Efter jag lĂ€st klart kĂ€nde jag: “Fan, jag mĂ„ste Ă„ka till Frankrike.”
Min rekommendation: För drömmaren, för den lugne, för den som behöver sÀtta sig ner i soffan och bara ta det lugnt och lÀsa. Inte för den som gillar deckare med ond, brÄd, död.  


De bÀsta böckerna, tycker jag, Àr de som fÄr en att bli sÄ dÀr lugn och avslappnad. Som nÀr man vaknar utvilad i soffan efter en vÀlbehövlig tupplur. Som nÀr man kliver av yogamattan efter ett riktigt skönt pass. Som nÀr man fÄr en riktigt skön orgasm. Som nÀr det Àr fredag och man sÀtter sig i soffan med ett glas vin. Den lilla bokhandeln i Paris fick mig att kÀnna just det lugnet.

Jag fick boken i julklapp, och jag kĂ€nde lite obehag. För att 1. Jag har inte lĂ€st en bok pĂ„ svenska sedan september och 2. Det var lĂ€nge sedan jag lĂ€ste en “helt vanlig” roman. Oftast hĂ„ller jag mig till chick-lit och liknande. Men bara efter nĂ„got kapitel tĂ€nkte jag att “okej, det hĂ€r Ă€r en riktigt bra bok.” Boken handlar om bokhandlaren Jean Perdu, som Ă€r kĂ€nd som en litterĂ€r apotekare.

FrÄn sin flytande bokhandel pÄ floden Seine ordinerar han böcker som lÀkemedel för alla tÀnkbara livsproblem. Men Perdu lider sjÀlv av kanske det vÀrsta problemet, brustet hjÀrta, nÄgot som han inte kan fixa. 21 Är tidigare blev han lÀmnad av sitt livs kÀrlek, och kvar lÀmnade hon bara ett brev. Ett brev som han aldrig vÄgat öppna.

NÀr han till sist gör det, de dÀr 21 Ären sedan hon lÀt rasera Perdus liv, tar han sin flytande bokhandel ut pÄ Seine och ivÀg ut i Frankrike för att försöka komma över sin förlust. Med sig frÄn Paris har han en storsÀljande ung författare med skrivkramp och de tvÄ katterna Lindgren och Kafka.

Först och frÀmst, tanken pÄ ett litterÀrt apotek gör mig varm inombords. För nÄgon som Àlskar böcker som jag, Àr det sÄn hÀrlig tanke.

Dock sĂ„ trodde jag att boken skulle vara mer
 bok-fokuserad. Don’t get me wrong, det Ă€r den. Men eftersom man fĂ„r följa Perdus tuffa resa för att komma över sin forna kĂ€rlek, tar denna historia över ganska tidigt i berĂ€ttelsen och böckerna fĂ„r en biroll. Men överlag Ă€r detta en riktigt vacker bok. Alla beskrivningar, bĂ„de av miljö, mat och karaktĂ€rer Ă€r nĂ„got riktigt speciellt.

Jag har aldrig varit sÄ dragen till nÄgot förr, som jag Àr nu till att spendera en sommar pÄ Frankrikes landsbygd. Boken Àr ganska djup, och tar stÀndigt upp Àmnen som döden, förlorad kÀrlek och betydelsen av att faktiskt leva sitt liv.

SÄ Àven fast boken Àr vÀlskriven och vacker, Àr det nÄgot som inte riktigt faller mig i smaken. NÄgonstans under berÀttelsen blir den lite lÄngdragen och tradig, med en Perdu som bara deppar konstant.

Jag sjÀlv har mÄtt dÄligt, fÄtt hjÀrtat krossat, men det Àr inte bara ett konstant mörker. Man vill inte heller lÀsa en berÀttelse som harvar pÄ i grÄtt allt för lÀnge. Men det kanske Àr lite sÄ dÀr vemodigt kÀrleksdepp som Àr sÄ konstnÀrligt och sexigt? Vad vet jag.

I slutÀndan Àr det definitivt en bok som bör lÀsas, för alla frÄn den prettiga artisten till den ensamma morsan. (En liten varning för eventuella tillnickningar dock.)

InlÀgg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇