Bokrecension: Den hemliga historien av Donna Tartt

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Den enda anledningen till att Richard Papen börjar pÄ Hampden College Àr att han gillade broschyren. Han vill desperat komma hemifrÄn, bort frÄn den lilla menlösa staden Plano dÀr han vÀxt upp och dÀr hans förÀldrar stÀndigt distanserar sig frÄn honom, och vart han tar vÀgen spelar egentligen ingen större roll.

NÀr han flyttar till Hampden Àr det som en helt annan vÀrld. Han har kommit frÄn Kalifornien, rakt in i Maine dÀr klimatet Àr helt annorlunda.

Han vill fortsÀtta lÀsa grekiska, men den underlige lÀraren i Àmnet vill bara ha fem elever, och vÀgrar ta emot Richard, som blir allt mer fascinerad av den lilla gruppen grekiskstuderande. De Àr rika, de Àr intelligenta, de Àr de intellektuellas allra innersta krets.

De Àr allt som Richard vill vara.

Efter mycket om och men fÄr Richard till sist tillstÄnd att börja pÄ grekiskan. Han ljuger om sitt förflutna och lÄtsas att han Àr precis lika rik och kultiverad som de andra.

I hans ögon Àr de fantastiska; det Àr den storvÀxte Henry, inbunden och kylig, den rödhÄrige Francis, den bullrige och burduse Bunny och tvillingarna Charles och Camilla.

Eftersom deras excentriske lĂ€rare, Julian, undervisar dem i alla Ă€mnen hamnar den lilla gruppen utanför resten av colleget. Det dröjer inte lĂ€nge förrĂ€n Richard dras med i deras sĂ€tt att leva – sprit, droger och riter i dionysisk anda.

Men gruppens frĂ„n början oskyldiga lekar spĂ„rar snart ur ordentligt och fĂ„r fruktansvĂ€rda följder


Ett par sidor in i Den hemliga historien tÀnkte jag att Äh, den hÀr boken kommer bli jobbig att lÀsa. Den har mÄnga svÄra ord, mÄnga invecklade formuleringar och Àr pÄ det stora hela ganska omstÀndigt skriven.

Men det dÀr första intrycket gav snart vika för den strecklÀsningsroman den faktiskt visade sig vara. Jag kunde inte ha haft mer fel.

Boken Àr fantastiskt bra. Den kan visserligen uppfattas som svÄrlÀst pÄ grund av det invecklade sprÄket, men den Àr i grund och botten en spÀnningsroman, eller en thriller, ett relationsdrama, en slags omvÀnd deckare.

Jag tĂ€nker att det ocksĂ„ finns ett Flugornas herre-element över den, den dĂ€r skrĂ€mmande insikten i att mĂ€nniskor Ă€r kapabla till sĂ„ mycket mer grymhet Ă€n vad vi vill tro, den dĂ€r potentialen till att begĂ„ fruktansvĂ€rda gĂ€rningar som bara vĂ€ntar pĂ„ tillfĂ€lle – och kĂ€nslan av att grĂ€nserna Ă€r mycket tunnare Ă€n vad vi vill inse.

Man hör ofta om böcker som Ă€r ”fĂ€ngslande frĂ„n första meningen”, och det hĂ€r Ă€r en sĂ„dan bok. Inledningen lĂ€mnar sĂ„ mycket frĂ„gor, sĂ„ mĂ„nga undringar, och trots att bokens upplösning avslöjas redan i första meningen sĂ„ Ă€r man Ă€ndĂ„ fast fram till bokens katastrofala klimax, som Ă€ndĂ„ inte Ă€r nĂ„got annat Ă€n vad man fĂ„tt reda pĂ„ redan pĂ„ första sidan.

Det Àr en bok berÀttad ur en mördares synpunkt, och det Àr man medveten om redan frÄn början.

Det Àr en bok om en rad tragiska hÀndelser och en jordskredseffekt, frÄn de dÀr första smÄstenarna till nÄgot som inte gÄr att fÄ stopp pÄ, en mörk spiral av okontrollerade hÀndelseförlopp dÀr karaktÀrerna förlorar sig sjÀlva och varandra.

KaraktÀrerna, ja. De Àr otroligt nyanserade, otroligt genomtÀnka och levande, inte minst genom den geniala dialogen. Till en början ter de sig alla likadana, men man förstÄr snart att de allihop Àr vÀldigt, vÀldigt olika, och man Àlskar dem alla pÄ deras eget sÀtt.

Den hemliga historien har blivit kultförklarad, och inte utan anledning. Det Àr en fantastiskt genomtÀnkt, vÀlskriven och fÀngslande roman som har det mesta man kan önska sig. Det Àr en bok för tÀnkande mÀnniskor, en psykologisk roman som gÄr pÄ djupet och som jag skulle kunna skriva flera sidor till om.

”The Secret History”, 1992

InlÀgg senast uppdaterat: 21 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇