Bokrecension: Den andalusiske vännen av Alexander Söderberg

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

”Den Andalusiske Vännen” Startar Prologen i 180 knyck med vild biljakt och beskjutning för att sedan låta kapitel 1 vara ”… sex veckor tidigare”. Det är ett väl beprövat trick att låta läsaren få en glimt av den spänning som komma skall.

En cliffhanger redan på de första sidorna. Och visst fungerar det men jag fattar egentligen inte varför Söderberg valt den lösningen.
Den är nämligen helt onödig.

Huvudpersonen, Sophie Brinkman, är en ensamstående mamma som lever ett stilla medelklassliv i förorten när hon via jobbet som sjuksköterska träffar halvsvenske Hector som blir den andalusiske vännen. Det slår väl inga gnistor direkt utan de blir just vänner.

Den mycket charmerande Hector visar sig slå ihjäl folk, sälja knark och utöva utpressning med en naturlighet som ibland känns ansträngd.

Men detta är ju en spänningsbok och det går verkligen undan i kriget mellan två knarkligor, ryska vapenhandlare, svensk vapenhandlare och en polisgrupp med dold agenda. Mitt i smeten finns Sophie som finner sig allt bättre tillrätta.

Alexander Söderberg har lyckats skriva en bok som är mycket underhållande och spännande. Så spännande att man inte ens när man läst färdigt boken förstått vilka som är good respektive bad guys. Att karaktärerna inte är ett dugg trovärdiga spelar mindre roll. Som läsare har man kul hela tiden. På baksidan indikeras att fler böcker med Sophie Brinkman i huvudrollen är att vänta – Välkommen.

Inlägg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇