Bokrecension: De Utvalda av Kristin Cashore

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Serien De Utvalda, skriven av Kristin Cashore är en fantasy serie som utspelar sig i ett annat universum. I detta universum finns det människor med medfödda krafter som kallas för särlingar, och (i en annan del av världen) så kallade ”monster”. Tidsmässigt sett så utspelar sig böckerna under det vi kallar för medeltiden.

I serien så finns det tre böcker som handlar om tre olika unga kvinnor. Det är lätt att bli förvirrad av serien eftersom den andra boken handlar om en person som inte verkar ha någon koppling till de andra, men i slutet så kopplas allt samma. Kvinnorna är Katsa, en särling med en mycket kraftfull gåva, Flamma, ett mänskligt monster med makten att ta över människors sinnen och Bitterblue, en ung drottning som kämpar med att göra sig av med en ondska som hennes far lämnade efter sig.

Alla tre är smarta och starka, men har ändå väldigt separata personligheter. Serien innehåller både kärlek, krig och sorg.

Den är en känslomässig berg och dalbana, och en mycket välskriven sådan. Alla tre unga kvinnor kämpar mot någonting, både från utsidan och inom sig själva. Böckerna handlar mycket om deras kamp mot sina handlingar och att förlåta sig själva, men också deras kamp mot ondskan i deras värld och det som hotar dem de älskar. De mognar och utvecklas och det går inte att inte bli kär i dem.

I alla tre böcker så är det samma person som i slutändan visar sig vara skurken, trots att man inte vet det i början. För varje bok så får man en ny bit av pusslet och i slutet av den tredje så är det som att allt faller på plats. Men resan dit är inte frustrerande utan bara rolig. Serien är till stor del allvarlig, men innehåller också många skämt. Flera gånger medan jag läste den så skrattade jag högt, speciellt i den första boken, Katsa har en humor som jag verkligen uppskattar.

En annan sak jag verkligen älskar med böckerna är att författaren har inte bara lyckats skapa en helt ny värld, hon har också lyckats skapa helt nya kulturer med egna traditioner och seder. Boken är också mycket välskriven och ger en både mycket dialog men också tankar och funderingar från huvudpersonen.

Min favoritperson i serien är Katsa för att jag känner att jag kan relatera till henne och för att av de tre så tycker jag att hon utvecklades mest. Att hon insåg att man kunde vara både stark och älska människor var fantastiskt gjort av henne med tanke på hur hon växte upp. Att hon tills slut förlät sig själv för sina handlingar var inspirerande.

Jag skulle rekommendera att man läser denna serie i ordning, men det är faktiskt inte nödvändigt. Jag rekommenderar varmt denna serie till alla bokälskare, speciellt de som gillar fantasy.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇