Bokrecension: De osannolika systrarna Mitford av Cecilia Hagen

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Det var en gÄng sex rika och vackra systrar.

Det skulle kunna vara en saga och pÄ ett sÀtt Àr det sÄ, men historien om systrarna Mitford har en skillnad mot sagorna. Den Àr pÄ riktigt!

Nancy, Pamela, Diana, Unity, Jessica och Deborah föddes i början av 1900-talet rakt in i den engelska aristokratin. Deras far var andre baron Redesdale och deras mor var dotter till tidningskungen Bowles som grundade tidskriften Vanity Fair.

PÄ pappret hade de allt. Ett gott namn, en förmögenhet och en ljus framtid. Fast det Àr inte alltid kartan stÀmmer överens med verkligheten. Systrarna var viljestarka, snobbiga och inte redo att följa alla de konventioner som förvÀntades av dem. Alla skulle pÄ sitt sÀtt göra avtryck i historien, förutom dÄ möjligtvis Pamela.

Nancy blev romanförfattare och Pamela hönsuppfödare. Diana gifte sig först med arvtagaren till Guinessimperiet och sedan med den engelska fascismens portalfigur sir Oswald Mosley. Hon var Àven god vÀn med Adolf Hitler.

En man som nÀsta syster, Unity, dyrkade över allt annat. SÄ till den milda grad att hon sköt sig i huvudet samma dag som Storbritannien förklarade krig mot Hitlertyskland.

Jessica, den nÀst yngsta systern, blev en glödande kommunist.

NÀr storasyster Unity ristade hakkors i fönstret hemma i flickrummet, dÄ kontrade Jessica med att rista in hammaren och skÀran. Yngst i skaran var Deborah, den kanske mest lyckliga och harmoniska av de sex systrarna. Hon gifte sig med den elfte hertigen av Devonshire. Deborah blev ocksÄ ett fanatiskt fan av Elvis Presley.

PÄ driven kvÀllstidningsprosa matar Cecilia Hagen fram hela historien om de sex osannolika systrarna, men Àven historien om deras broder Tom och deras förÀldrar.

Det Àr dessutom nÀstan antropologisk studie av den brittiska aristokratin.

För genom otaliga sidospÄr, men alltid med utgÄngspunkt frÄn systrarna Mitford berÀttar Hagen om en vÀrld de flesta av oss bara sett pÄ film eller lÀst om i romaner. Och dÄ dessutom trott att den till största delen varit uppdiktad.

Cecilia Hagen lyckas verkligen fÄ sin egen entusiasm och fascination för Àmnet att smitta av sig pÄ lÀsaren och sprÄkmÀssigt Àr det en rak och enkel prosa.

TyvÀrr hade boken kanske behövt en nÄgot strÀngare redaktör dÄ Cecilia Hagen har en tendens att stundtals svÀva bort frÄn sitt Àmne lite vÀl mycket. Dessutom snubblar man ibland över en del smÄ faktafel, vilket irriterar lite.

Fast pÄ det stora hela Àr det en trevlig och intressant bok om en fascinerande skara systrar. Perfekt lÀttsam lÀsning för en söndagseftermiddag i soffan.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇