Sveriges obesjungna hjältar – en realistisk inblick bakom kulisserna

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Dansa med Corona

Den rådande pandemin drabbade ingen grupp värre än Sveriges sjukvårdspersonal. Sena nätter, brist på plats, döda patienter och en ständig risk för att själv insjukna. Det var en verklighet för personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2.

I boken Dansa med Corona delar de nu med sig av sina erfarenheter och upplevelser till omvärlden. Våren 2020 var den värsta säsongen någonsin, och de svåra tiderna spillde även ut över privatlivet.

– Dina barn bönar och ber att du ska stanna hemma från jobbet eftersom de tror att du kommer dö om du går dit. Media beskriver dig som en bödel och dina vänner flyr när de ser dig. Samtidigt behöver de äldre dig på jobbet för att överleva.

Stressen och pressen var svår att hantera, men dessa hjältar överlevde situationen och delar nu en djup inblick i hur människor fungerar när saker och ting slår slint.

Boken utgavs av Kristianstads kommun och går att hitta här: https://www.kristianstad.se/sv/omsorg-och-hjalp/akut-hjalp/sakerhet-och-krishantering/Coronavirus-covid-19/boken-dansa-med-corona/

Ett vanligt äldreboende – men en långt ifrån vanlig situation

När pandemin slog till i våren 2020 blev det en särskilt turbulent tid för alla människor runtom världen, men särskilt svårt blevt det för vårdpersonal som plötsligt tvingades bära en alldeles för tung börda på sina axlar.

Personalbrist och dylikt var redan vanligt förekommande inom svensk sjukvård, och systemet var inte alls redo för en tämligen överraskande pandemi.

Omsorgsboendet Östergård 2 var ett helt vanligt äldreboende, men när pandemin slogs till blev saker och ting väldigt annorlunda på ytterst kort tid.

Personalen fortsatte arbeta, trots den egna rädslan, trots massmedians desinformation, och trots den svåra ångest och depression som situationen medförde.

Boken ger en intensiv och genomgående inblick i pandemins första veckor ur personalens perspektiv.

“Dansa” i titeln syftar på deras dans med media, med rädslan som genomsyrade landet och med coronaviruset. En dans där varje steg improviserades, och där takten ständigt skiftade varje gång de fick lite andrum.

Hjältar som sällan får uppskattning

Det är lätt att låta samhällets obesjungna hjältar falla ur minnet. De som jobbar dag in och dag ut för att se till att hjulet snurrar, trots dålig lön och emotionellt krävande arbete.

Eftersom när allt fungerar som det ska, märker man knappt av dem – men när allt slår slint är det just de som blir syndabockarna.

Efter att man läst Dansa med Corona går det däremot inte att glömma vilka som ansvarade för säkerheten av våra äldre när hela världen vändes upp och ner.

Dessa hjältar är värd all respekt i världen, och kan genom orden mellan bokomslaget inspirera en helt ny generation av ungdomar att sträva efter att göra skillnad i världen, även när allt ter sig gå emot en.

Sammanfattning

Dansa med Corona är en inspirerande och berörande bok som erbjuder dess läsare mycket insikt i verkligheten bakom pandemins tidiga stadier.

Här får man ta del av en gripande berättelse om ett helt vanligt äldreboende som plötsligt försattes i en otroligt svår situation.

Personalen delar med sig av deras egna erfarenheter, för en tung men realistisk inblick bakom kulisserna!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇