Bokrecension: Dålig mamma… eller superkvinna?

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Förr i tiden var det pappa som jobbade och mamma som stannade hemma med barnen och tog hand om hemmet. Detta var förstås könsdiskriminerande, men arbetsbördan var åtminstone relativt jämn för bägge föräldrar.

Men allteftersom vi kastat av oss traditionella könsroller har kvinnor tvingas ta sig an mer och mer ansvar.

Kvinnor idag behöver ofta både sköta hushållet och handskas med karriären, eftersom föräldrarna som uppfostrat männen fortfarande haft den traditionella uppdelningen som mall. Som vanlig mamma blir det snabbt överväldigande: hur ska man lyckas balansera både karriären och familjen?

Mammor som lyckas med sina karriärer kritiseras av alla i omgivningen – även totala främlingar – eftersom folk anser att de borde fokusera mer på barnen istället. Men gör man det blir man istället sneglad på för att man inte gjort mer av sitt liv. Det går inte att vinna!

Dålig mamma… eller superkvinna? Barn och karriär? Så klarar du de orimliga kraven är en bok som erbjuder information, tips, råd och uppmuntran till mammor runtom landet som har hela världen på sina axlar och som trots det ständigt blir måltavla för ovälkommen kritik. Boken utkom i december 2017, men är minst lika relevant idag.

Författarna till boken är Therese Albrechtson och Maria Otterling. Albrechtson har intervjuat flera olika kvinnor med olika karriärer, exempelvis Ebba Busch Thor, Annie Lööf och Camilla Läckberg.

Här får man möjlighet att läsa om karriärdrivna kvinnors erfarenheter och lära sig mer om vad som utmärker en “superkvinna”. Hur klarar mammor av den tyngre arbetsbördan?

Boken går enklast att köpa här: https://www.bokus.com/bok/9789177830108/dalig-mamma-eller-superkvinna-barn-och-karriar-sa-klarar-du-de-orimliga-kraven/

Om författarna

Therese Albrechtson och Maria Otterling är författarna till denna bok.

Albrechtson är en passionerad entreprenör som ständigt bollar med nya idéer. Hon startade sitt första företag så fort gymnasiet var överstökat. Sedan dess har hon utvecklat flera olika idéer och företag. Hon driver idag tre olika aktiebolag – helt otroligt med tanke på hennes unga 32 år!

Utöver företagandet är Albrechtson dessutom föreläsare och författare. För den som inte har möjlighet att lyssna på en av Albrechtsons inspirerande föreläsningar har hon skrivit boken som blir fokus för denna recension.

Boken är skriven med hjälp av utbildad journalist Maria Otterling, som dessutom hjälpt Albrechtson författa boken Fuck psykisk ohälsa – vägen till bättre mående. Otterling är väl bekant med det som krävs av karriärdrivna mammor och vill lyfta fram mammors upplevelser i det svenska samhället.

Vad utmärker en superkvinna?

När man talar om “superkvinnor” menar man inte kvinnor som lyckas med allt i livet helt perfekt – det är förstås inte rimligt eller realistiskt.

Istället talar man om kvinnor som, trots flera motgångar, lyckas hitta en balans mellan alla olika aspekter i livet, det vill säga karriären, barnen, sociallivet och kärlekslivet. Har man tid över kanske man dessutom startar upp ett par hobbies eller side-hustles!

Det är något som inte alltid varit möjligt för kvinnor. Man behöver inte röra sig alldeles för långt tillbaka i tiden, heller. För bara några årtionden sedan var det accepterat att, även om kvinnor fick ha karriär, så skulle barnen vara fokus nummer ett.

Denna typ av tankeställning kan ha bidragit till det fallande födelsetalet man ser idag. Om man är karriärdriven kvinna kan det kännas som alldeles för mycket av en uppoffring att ha barn, fastän man kanske vill det.

Ett exempel på en verklig superkvinna är programledaren Jessica Almenäs, som intervjuas i boken. Almenäs delar med sig av sina upplevelser av att jonglera familjelivet med ett tidskrävande arbetsliv. Det är många, även folk som bara kan klassas som “bekanta”, som uttrycker sig negativt kring Almenäs som mor, eftersom hon helt enkelt “jobbar för mycket”.

– Jag har blivit anmäld till socialen för det finns folk som anser att jag inte kan ta hand om mina barn ordentligt eftersom jag syns för mycket i TV-rutan, säger Almenäs.

Är man alltså karriärdriven och mamma samtidigt anser folk att man inte kan klara av bägge och. Samma typ av tankesätt tillämpas dock inte på pappor – de får vara precis så karriärdrivna som de känner för, även om det innebär att de inte ens ser barnen på flera dagar i sträck.

Det är förstås inte rätt som pappa att inte spendera tid med sina barn, men denna skillnad i förväntningar går inte att acceptera längre i en era där jämlikhet och jämställdhet satts i fokus.

Hur lyckas man som mamma?

Det finns ingen mall som passar alla. Känner man att man inte passar in på den traditionella synen av hur en mamma måste vara borde man inte känna att man misslyckats på något sätt.

I boken har ett trettiotal olika kvinnor med helt olika liv delat med sig av sina erfarenheter. Det de har gemensamt är att de, samhällets stigma till trots, lyckats både med karriären och familjelivet.

Om män kan göra det, finns det förstås ingen anledning till att kvinnor inte kan göra det också. Att försöka plocka ur 50% av arbetskraften när det väl är dags för de att ha barn är inte rimligt, vare sig ur ett etiskt eller ekonomiskt perspektiv.

Sverige är ett väldigt jämställt land – det håller de flesta med om. Men den jämställdheten varar bara tills dess att man blir mamma. Därefter handlar allt om barnet och moderinstinkten. Ens egna ambitioner och drömmar tvingas man kasta bort.

Men så behöver det inte vara. Att lyckas som mamma handlar inte om att tvinga in sig själv i en viss mall eller att vara helt perfekt och felfri i allt man gör. Det handlar om att göra sitt bästa och följa sina drömmar i livet – även när de runt omkring inte håller med.

Sammanfattning

Dålig mamma… eller superkvinna? är en otroligt intressant bok som ger läsare ett helt nytt perspektiv på jämställdheten i Sverige. Att balansera karriären med att vara mamma är inte enkelt, men inte heller omöjligt. Här får man läsa om flera framgångsrika kvinnors erfarenheter i arbetslivet.

Detta är en bok som lämpar sig till såväl kvinnor som män i alla åldrar. Vi kan bara utvecklas som samhälle om alla (eller de allra flesta) ligger på samma sida när det gäller jämställdhet.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇