Bokrecension: Dags att bry sig av Sophie Nachemson-Ekwall

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

MĂ€nniskor lever idag i en vĂ€rld av förĂ€ndring. Ingen dag Ă€r den andra lik, och det moderna samhĂ€llet ter sig vara mer komplicerat Ă€n nĂ„gonsin förr. Vilda forsar av data cirkulerar dag in och dag ut; till följd av detta omkullkastas liv och system revolutioneras. 

Vilka drivs denna förĂ€ndring av? Svaret Ă€r förstĂ„s vanligt folk. Tillsammans har alldagligt folk makten att skifta utvecklingen och förĂ€ndra samhĂ€llet i linje med det som krĂ€vs för gemene man – inte det som endast gynnar eliten.

I Dags att bry sig: sĂ„ kan civilsamhĂ€llet och den idĂ©burna sektorn lyfta Sverige diskuteras det engagemang som behövs för att lösa de komplexa utmaningar som vi som samhĂ€lle kĂ€mpar med i modern tid. 

Boken Ă€r författad av Sophie Nachemson-Ekwall, en ekonomijournalist och expert inom företagsekonomi. 

Nachemson-Ekwall har erhÄllit ett flertal priser för sitt arbete som journalist, och har dessutom doktorerat i just företagsekonomi. Hon Àr alltsÄ mer Àn kvalificerad att kommentera pÄ den ekonomiska makten som civilsamhÀllet besitter.

I denna artikel fĂ„r man lĂ€ra sig mer om boken och dess innehĂ„ll, för att se om det Ă€r en bok som kanske passar en sjĂ€lv. Lyckas boken att motivera en till att ”bry sig”? Det Ă€r nĂ„got man fĂ„r lĂ€sa vidare för att lĂ€ra sig.

Mer om författaren

Sophie Nachemson-Ekwall Ă€r som tidigare nĂ€mnt en vĂ€lkĂ€nd ekonomijournalist som erhĂ„llit flera priser inom Sverige för sitt skrivande. Hon har dessutom doktorerat inom företagsekonomi, och Ă€r idag aktiv inom forskningsvĂ€rlden. 

Vid sidan om forskningen pĂ„ SIR arbetar hon dessutom deltid som senior konsult hos Ramboll Management Consulting. Fokuset ligger dĂ€r pĂ„ hĂ„llbar finansiell infrastruktur. 

Ekonomi, bÄde ur ett företagsperspektiv och ur ett individuellt perspektiv, Àr alltsÄ ett Àmne som ligger författaren nÀra om hjÀrtat. Nachemson-Ekwall har publicerat tio böcker, inklusive Dags att bry sig. Hon Àr alltsÄ en erfaren författare med mycket att erbjuda.

Den tredje sektorn

I boken lyfter författaren fram behovet av en tredje sektor, utöver det offentliga och det privata, nĂ€mligen civilsamhĂ€llets sektor. En idĂ©buren sektor som speglar gemene mans behov och förutsĂ€ttningar. 

Nachemson-Ekwall menar att samhÀllet endast kan utvecklas i rÀtt riktning med vÀgledning frÄn denna sektor. Den tredje sektorn, och dess roll i samhÀllet, Àr dÀrför nÄgot som hon vill sÀtta extra fokus pÄ med denna bok.

Den tredje sektorn bestĂ„r av en blandning av olika organisationer med olika behov, olika kunskap och olika bakgrund. Det leder till en stor mĂ„ngfald av idĂ©er, vilket Ă€r ett krav för att samhĂ€llets utveckling ska vara hĂ„llbar. 

Sann innovation uppstÄr endast nÀr idéer fÄr spridas fritt, utan filter; nÄgot som Àr svÄrt att fÄ till i resterande tvÄ sektorer. Den tredje sektorn spelar alltsÄ en avgörande roll för hÄllbar och inkluderande utveckling, och borde stÄ sida-vid-sida med den offentliga sektorn och nÀringslivet.

Styrka i siffror

Det finns en styrka i siffror som man absolut inte fĂ„r underskatta. Det Ă€r ett fenomen som gĂ„r att se extra tydligt idag, i en era dĂ€r internet gjort det möjligt för alla medborgare att delta i framtidsdebatten. 

Man har kunnat se flera rörelser pÄ senare tid som endast varit möjliga tack vare internet, och den stora mÀngden av individer som kunnat delta som resultat. Internet erbjuder dessutom alla mÀnniskor chansen att ta till sig ny information utan nÄgra hinder.

Alla kan idag skapa en sida pĂ„ internet och sprida sin ideologi till vĂ€rlden. Allt som behövs Ă€r nĂ„gra fĂ„ starka röster för att motivera och uppmuntra vanligt folk till att ta handling. 

Den ekonomiska kraften hos vanligt folk Ă€r Ă€ven det nĂ„got att ha i Ă„tanke. Om alla medborgare i Sverige donerar en enda krona till en viss sak, fĂ„r man ihop över 10 miljoner kronor! En krona Ă€r betydelselös, men tio miljoner – det Ă€r nĂ„got som kan göra skillnad. 

Det naturliga nĂ€sta steget för ett samhĂ€lle med stĂ€ndig tillgĂ„ng till information i realtid blir sĂ„ledes den ovan nĂ€mnda tredje sektorn, precis som författaren nĂ€mner. 

Den idéburna sektorn gör det möjligt för vanligt folk att samlas, för att pÄ sÄ vis kunna pÄverka samhÀllets utveckling i allt större utstrÀckning.

Som individ blir det svÄrt att göra sig hörd, men tillsammans bildar den tredje sektorn en stark röst som kan mÀta sig med resterande sektorer. Det Àr det som behövs för sann förÀndring och en socialt hÄllbar utveckling.

En stark röst kan motivera

Hur lyckas man samla civilsamhĂ€llet och sĂ€tta fokuset pĂ„ den idĂ©burna sektorn? Dags att bry sig Ă€r en god start pĂ„ processen. Nachemson-Ekwall har nĂ€mligen författat boken i syfte att utmana bĂ„de sig sjĂ€lv och andra att engagera sig mer i samhĂ€llet, och lyfta fram den idĂ©burna tredje sektorn. 

Det Àr mÄnga idag som vill se radikal förÀndring i samhÀllet, men som av en eller annan anledning kÀnner att de inte har makten att pÄverka utvecklingen. Genom en bok sÄsom detta kan dessa mÀnniskor inspireras, och tillsammans bidra till en större förÀndring.

Det krĂ€vs dessutom en gemensam ideologi som kan hĂ„lla ihop det hela. I författarens övriga böcker skriver hon om vĂ€rdet av en mĂ„ngfald av Ă€garmodeller. Makt och pengar fĂ„r inte samlas i en enda sektor. 

Genom flera Àgarmodeller kan man uppmuntra till en hÄllbar utveckling, och sÀkerstÀlla att ingen sektor fÄr alldeles för mycket inflytande.

Summering

Dags att bry sig Ă€r en bok som Ă€r relevant för alla. Boken fokuserar nĂ€mligen pĂ„ hur en tredje, idĂ©buren sektor (som drivs av civilsamhĂ€llet) kan bidra till en hĂ„llbar utveckling för samhĂ€llet i stort. 

Detta eftersom denna sektor drivs av en lÄng rad av olika organisationer med olika förutsÀttningar och olika mÄl. De övriga sektorerna, nÀringslivet och den offentliga sektorn, Àr dÀremot mycket mer begrÀnsade i deras tankesÀtt.

Författaren Sophie Nachemson-Ekwall har doktorerat inom företagsekonomi och har lĂ„ng erfarenhet som ekonomijournalist. Hennes kommentarer kring den idĂ©burna sektorn och olika Ă€garmodeller blir dĂ€rmed extra intressant. 

Dags att bry sig: sÄ kan civilsamhÀllet och den idéburna sektorn lyfta Sverige rekommenderas sÄledes till dem som har ett intresse för ekonomi, samt samhÀllets utveckling i stort. Boken rekommenderas i samband med författarens övriga böcker, som Àr centrerade kring relevanta Àmnen.

En riktigt intressant bok för den som vill lÀra sig mer om hÄllbar ekonomisk utveckling och det som behövs för Sveriges framtid!

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇