Bokrecension: Da Vinci-koden av Dan Brown

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Robert Langdon Àr en halvkÀnd symbolforskare frÄn Harvard, som befinner sig i Paris för en förelÀsning nÀr han vÀcks mitt i natten av ett telefonsamtal frÄn franska sÀkerhetspolisen.

Förvirrad och lite uppskakad eskorteras Langdon till museet Louvren, dĂ€r ett mord skett rum bara nĂ„gra timmar tidigare. Den som ligger död inne i Grande Galerie Ă€r ingen annan Ă€n den framstĂ„ende musĂ©eintendenten Jacques SauniĂ©re – samme man som det var meningen att Langdon skulle ha trĂ€ffat samma kvĂ€ll.

OmstÀndigheterna kring mordet Àr bisarra och överallt kan man hitta symboler. Symboler som polisen hoppas att Langdon kan berÀtta om. Det Àr i alla fall vad de sÀger till Langdon.

Men vad han inte vet Àr att han inte bara Àr dÀr för att hjÀlpa dem lösa mordet, utan ocksÄ för att han Àr deras huvudmisstÀnkte.
Snart fÄr Langdon sÀllskap av kryptologen Sophie Neveu, som visar sig vara barnbarn till Sauniére, och som, till Langdons stora förvÄning, försöker fÄ honom att fly frÄn polisen.

Det som börjar med ett mord i Louvren utvecklas snart till en komplicerad hĂ€rva av gĂ„tor och symboler som Jacques SanuiĂ©re lĂ€mnat efter sig. Med den barske och desperate polischefen Bezu Fache efter sig, börjar ocksĂ„ mördaren sjĂ€lv följa dem i spĂ„ren, pĂ„ jakt efter samma sak som de. Det Ă€r den storvuxne albinon Silas – en munk som lyder under order frĂ„n nĂ„gon som kallar sig LĂ€raren.

PÄ sin jakt efter sanningen, pÄ vem Sauniéres mördare Àr, och varför han lÀmnat alla dessa ledtrÄdar till dem, mÄste Langdon och Sophie leta sig tillbaka i tiden, förbi religionernas födelse, förbi tempelriddare och genom symboliken, koderna, gÄtorna och lösenorden.

De finner sig snart vara pÄ spÄret efter det heligaste av allt heligt, och kommer att upptÀcka den kanske största mörklÀggningen i mÀnsklighetens historia.

NĂ€r jag lĂ€ste Da Vinci-koden första gĂ„ngen var jag tretton Ă„r och jag Ă€lskade boken. Det Ă€r svĂ„rt att berĂ€tta om den utan att avslöja för mycket, men den var den första “deckare” jag nĂ„gonsin lĂ€st och verkligen tyckt om, och den platsen fĂ„r jag nog sĂ€ga att boken behĂ„ller, sĂ„ hĂ€r fem Ă„r i efterhand. Men jag Ă€r inte lika snabb att helgonförklara boken den hĂ€r gĂ„ngen.

Det Àr en bra bok, det Àr det absolut. Men den hÀr gÄngen kan jag lÀgga mÀrke till fler brister Àn vad jag gjorde förra gÄngen, dÄ jag kanske var alltför indragen i berÀttelsen för att lÀgga mÀrke till dem.

NÄgonting som utmÀrker Da Vinci-koden Àr att den stÀndigt pausar för att berÀtta om ursprunget till nÄgon symbol, nÄgon kyrkas historia, ett ords ursprung eller en förenings grundare. Och trots att det kanske stoppar upp berÀttelsen en aning Àr det detta som Àr Dan Browns riktiga styrka.

Det Àr researchen (Àven den lÄngsökta) som han lagt ner, allt det som gör boken vÀldigt trovÀrdig och ger lÀsaren, och sjÀlva berÀttelsen i sig, en otroligt stadig grund att vila pÄ.

NÀr det kommer till karaktÀrer och dialog Àr hans talang inte lika uppenbar, med det överskuggas av all den fascinerande fakta och all den trivia som man fÄr reda pÄ genom bokens gÄng.

Langdon och Sophie Àr i mitt tycke smÄtt trÄkiga, men andra karaktÀrer, som Manuel Aringarosa, Leigh Teabing och sÀrskilt den tragiske albinon Silas Àr karaktÀrer som biter sig fast och som jag tycker om.

Dispositionen och vÀxlandet av karaktÀrperspektiv Àr helt oklanderligt och vÀldigt effektfullt. AnvÀndningen av cliffhangers gör boken nÀstan omöjlig att slÀppa vid vissa tidpunkter. Att nÄgon kan fÄ en sÄ hÀr komplicerad, spÀnnande och intressant historia att utspelas pÄ mindre Àn ett dygn Àr nÀstan utöver min fattningsförmÄga.

Jag tycker ocksÄ om hur boken vÀver in feminism en aning, pÄ samma sÀtt som den ibland Àr rolig, och naturligtvis Àr hela historien och alla gÄtorna otroligt fyndiga.

Att da Vinci-koden skapade uppstÄndelse nÀr den kom Àr jag inte det minsta förvÄnad över, eftersom den i princip undergrÀver en hel religion och en hel tro med fullstÀndigt logiska argument. Den chockar och fÄr en att genast vilja googla fram allt för att se om det verkligen stÀmmer.

Det Ă€r egentligen det som gör boken sĂ„ uppenbart originell – att ingenting egentligen Ă€r fantasi, allting Ă€r baserat pĂ„ fakta, om Ă€n omtvistade sĂ„dana. Och en sak Ă€r sĂ€ker – jag lĂ€ser hellre den hĂ€r spĂ€nnande deckaren Ă€n en trĂ„kig faktabok om samma sak.

”The Da Vinci Code”, 2003

InlÀgg senast uppdaterat: 25 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇