Bokrecension: Cujo av Stephen King

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Vic Trentons liv hĂ„ller pĂ„ att falla isĂ€r. Han har satsat allt för att kunna skapa sig ett bra liv – han har tagit sin fru och sin fyraĂ„riga son frĂ„n storstadens New York till den lugna smĂ„staden Castle Rock i Maine, han har lĂ€mnat sitt jobb pĂ„ en reklambyrĂ„ för att starta eget, och har jobbat sĂ„ mycket han kunnat. Och Ă€ndĂ„ – nu faller allting i bitar.

En av produkterna som hans byrÄ gör reklam för har hamnat i ett fruktansvÀrt blÄsvÀder som kan ta hela företaget med sig i graven. Och förhÄllandet med Donna, hans fru, gÄr utför. Han Àr halvt om halvt sÀker pÄ att hon har en Àlskare.

I utkanten av samma smĂ„stad bor Joe Camber, bilmekanikern som en gĂ„ng för nĂ„got Ă„r sedan fixade Trentons bil. Hans son har en enormt stor sanktbernardshund vid namn Cujo, den snĂ€llaste hunden som nĂ„gonsin vandrat pĂ„ jorden – han mĂ„ vara gigantisk, men han Ă€lskar barn och Ă€r den tioĂ„rige Bretts bĂ€sta vĂ€n.

Början pÄ slutet kommer nÀr Cujo glatt jagar en kanin, en jakt som slutar med att han blir biten av en rabiessmittad fladdermus. Snart Àr Cujo förvandlad till en urskillningslös mördarmaskin, en hundrakilos best som inte vÀjer för nÄgonting. En rad ödesdigra tillfÀlligheter slutar i en kamp pÄ liv och död, en kamp som kommer förÀndra allting för bÄde Vic, hans fru och familjen Camber.

Det hÀr Àr andra eller tredje gÄngen som jag lÀser Cujo, en av Stephen Kings tidigaste romaner, och en av de till ytan sett mest okomplicerade.

Det Ă€r en hund som fĂ„r rabies och gĂ„r bĂ€rsĂ€rkagĂ„ng – simple as that, kan man tycka. MĂ„nga som beskriver den hĂ€r romanen gör misstaget att haspla ur sig att den bara handlar om en kvinna och ett barn, fĂ„ngade i en bil av en rabiessmittad hund.

Men Ă€ven om sjĂ€lva berĂ€ttelsen Ă€r grundad pĂ„ en extremt rak och okomplicerad plattform, sĂ„ Ă€r allt runtom denna grund det inte. Det Ă€r inte bara en berĂ€ttelse om en galen hund – det Ă€r ocksĂ„ en berĂ€ttelse om ett döende Ă€ktenskap, om att Ă„ldras, om komplicerade familjeförhĂ„llanden och om att klara av att kompromissa.

SjĂ€lva hunden Ă€r pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt en symbol för allt det som inte fungerar, och fĂ„r stĂ„ för allt det onda som huvudpersonerna upplever i sina relationer till varandra. Även om boken till ytan ter sig ovanligt enkelspĂ„rig, sĂ„ Ă€r den i sjĂ€lva verket ett nĂ€tverk av vĂ€l uttĂ€nkta episoder som alla i slutĂ€ndan leder till den stora urladdningen.

Boken Àr uppbyggd pÄ ett sÀtt som gör mig oerhört frustrerad som lÀsare, men inte pÄ ett dÄligt sÀtt. Romanens berÀttarteknik bygger nÀmligen nÀstan helt och hÄllet pÄ ovissheten karaktÀrerna emellan och lÀsarens egen allvetande roll.

Man sitter dĂ€r med en nĂ€stan oemotstĂ„ndlig lust att vilja skrika pĂ„ boken – fĂ„ karaktĂ€rerna att för i helvete skynda pĂ„, ringa hem, titta Ă„t det hĂ„llet, vĂ€nda sig om, inte gĂ„ in dit
 det hela Ă€r skickligt gjort, och lĂ€saren sitter verkligen som pĂ„ nĂ„lar.

En grej som jag ocksÄ Àr vÀldigt förtjust i nÀr det gÀller Cujo Àr att man ocksÄ fÄr lÀsa ur hundens eget perspektiv. Det Àr givande, för det ger en extra dimension till berÀttelsen och gör att man har medlidande för Cujo.

PĂ„ det sĂ€ttet reduceras inte hunden till ett opersonligt monster – man har istĂ€llet en förstĂ„else för honom som man inte hade vĂ€ntat sig nĂ€r man började lĂ€sa.

Som jag redan nÀmnt Àr Cujo en av Kings tidigaste romaner, och en av de saker som jag Àlskar med dessa 70- och 80-talsromaner av honom Àr den drivkraft som de alla besitter. Det finns en ostoppbar berÀttarglÀdje i Kings tidigaste verk som sveper med sig lÀsaren i mycket högre grad Àn de romaner han publicerat de senaste tio Ären, iallafall enligt mig.

Ironiskt nog Àr detta ocksÄ den bok som King erkÀnt att han knappt kommer ihÄg att han över huvud taget skrivit. Men det stoppar mig inte frÄn att tycka att den Àr en bra roman, helt klart vÀrd den tid man lÀgger ner pÄ den.

”Cujo”, 1981

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇