Bokrecension: Close Range: Wyoming Stories av Annie Proulx

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Det Àr lika bra att erkÀnna det pÄ direkten.

Enda anledningen till att jag köpte novellsamlingen Close Range: Wyoming Stories av Annie Proulx var för att den innehöll novellen Brokeback Mountain, som Ang Lee gjorde till film Är 2005 med Heath Ledger och Jake Gyllenhaal i huvudrollerna som Ennis och Jack.

Och just den novellen motsvarade mina förvÀntningar till punkt och pricka. Dessutom Àr det imponerande vilken trohet till kÀllmaterialet Ang Lee visar upp. För novellen Àr lika plÄgsamt vacker som filmen.

Brokeback Mountain Àr en magnifik novell som gÄr rakt in i hjÀrtat och bosÀtter sig dÀr och samlingens definitiva höjdpunkt. För tyvÀrr kan de övriga novellerna i Close Range: Wyoming Stories inte mÀta sig med denna berÀttelse.

Fast det betyder inte att resten av samlingen Àr dÄlig, det handlar endast klasskillnader inom bra-berÀttelser-spektrat. Annie Proulx Àr driven berÀttare och lyckas med sina historier placera mig som lÀsare mitt i Wyomings karga landskap.

Annie Proulx har fÄngat den amerikanska myten om den fÄordige och handlingskraftige nybyggaren som bryter ny mark och överlever helt pÄ sin egen förmÄga att klara vardagen. Men ocksÄ hur denna myt kolliderar med den moderna vÀrldens krav och pÄfund.

Precis som jag nÀmnde tidigare finns det betydande klasskillnader pÄ novellerna i den hÀr boken och jag blir nyfiken pÄ nÀr alla dessa noveller skrevs. Om det pÄ nÄgot speglar Annie Proulxs utveckling som författare.

För de tvĂ„ första novellerna bjuder pĂ„ ett mycket bra hantverk men saknar det dĂ€r lilla extra som gör att de bosĂ€tter sig i ens medvetande. Övriga noveller fram till och med den sista Ă€r blĂ€ndande bra skrivkonst. Framförallt Ă€r det novellen The Blood Bay som imponerar. En skröna, eller rĂ€ttare sagt den sanna berĂ€ttelsen bakom en av alla dessa skrönor och spökhistorier som cirkulerar i ett lands folklore.

GenomgÄende tecknar Annie Proulx ett ömsint och kÀrleksfullt portrÀtt av en delstat som pÄ senare Är mest har blivit kÀnd som en intoleransens högborg. Men samtidigt förnekar hon inte den konservativa inskrÀnkthet och rÀdsla för det okÀnda som existerar dÀr.

Dagens citat

“Reality’s never been of much use out here.” (Pensionerad farmare frĂ„n Wyoming citerad av Annie Proulx.)
“When you live a long way out you make your own fun.” (Sista meningen i novellen 55 Miles to the Gas Pump.)

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇