Bokrecension: Clockwork Angel av Cassandra Clare

BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

Av Cassandra Clare
Titel: Clockwork Angel
Serie: The Infernal Devices
Del: 1
Sidor: 476
Utgiven: 2010
Förlag: Margaret K. McElderry Books
Första meningen: The demon exploded in a shower of ichor and guts. 

NÀr Tessa Grey bestÀmde sig för att krossa halva jordklotet för att komma frÄn New York till London för att hitta sin bror, sÄ hade hon inte riktigt tÀnkt sig att den skulle bli precis som den blev. Det Àr under Drottning Victorias regering, och nÀr Tessa kommer dit möts hon av tvÄ gamla tanter, som pÄstÄr att de kÀnner hennes bror.

Om det Àr sant vet hon inte, men de har ett synnerligen underligt sÀtt att vÀlkomna folk pÄ.

De kidnappar henne och lĂ„ser in henne i deras hus, och dĂ€r fĂ„r hon stanna. DĂ€r lĂ€r hon, till sin stora fasa, att hon har förmĂ„gan att förvandla sig till olika personer bara hon hĂ„ller i nĂ„got som tillhör personen ifrĂ„ga. Även döda personer.

De torterar henne nÀr hon misslyckades, och belönar henne (med böcker) om hon gör dem nöjda.

FrĂ„gan Ă€r bara vad de vill med hennes krafter. För plötsligt börjar de snacka om att hon Ă€r “redo” och ska trĂ€ffa “The Magister”, och det tydligen ska vara en Ă€ra. Inte sĂ€rskilt roligt, det lĂ„ter inte som nĂ„got positivt.

Lite senare, som en Àngel frÄn ovan (typ) sÄ kommer en vÀldigt attraktiv kille in och rÀddar henne.

Han sjÀlv verkar rÀtt sÄ förvÄnad över att hitta henne, och han kallar sig sjÀlv Will Herondale. Tessa dras nu in i en vÀrld fullt av mystiska saker, men borde hon vara förvÄnad? Hon Àr ju trots allt en hamnskiftare (typ).

Will Àr en shadowhunter, alltsÄ en vars blod Àr mixat med mÀnskligt blod och en Àngels blod, och Àr till för att döda demoner som kommer in i vÄr vÀrld. Tessa förstÄr nu att det inte bara finns shadowhunters, utan Àven vampyrer, varulvar och trollkarlar. Vilket förstÄs Àr en ganska ny upplevelse.

Will tar Tessa till Institutet (sÄ heter det vÀl pÄ svenska?), dÀr flera andra Shadowhunters bor. Och medan hon bor i Institutet sÄ lovar de shadowhunters som bor dÀr att hjÀlpa henne hitta hennes bror, om hon anvÀnder sin kraft för att hjÀlpa dem.

Samtidigt tvingas hon vÀlja mellan de tvÄ bÀsta vÀnnerna; BlÄögde Will, den ironiska killen som tycks vilja slippa att visa nÄgra som helst kÀnslor, och Jem, som med sitt silvriga hÄr döljer en mörk hemlighet. Tessa dras mellan sina kÀnslor, och dessutom sÄ fortsÀtter den mystiska Magister med sin plan att döda alla shadowhunters.

Kan Tessa verkligen anvÀnda sina krafter för att hjÀlpa dem (Àr det trots allt inte en förbannelse, som hon trott?)?

Snart inser Tessa att hon kanske mÄste vÀlja mella att hjÀlpa sin bror och att hjÀlpa de andra att rÀdda vÀrlden, och varför har just hon en kraft som ingen annan har? Har hela hennes liv varit en lögn, eller?

KÀnns lite konstigt att jag inte köpt den förrÀn alldeles nyss O.o skÀms Och jag som gillade The Mortal Instruments sÄ mycket. Jag trodde, helt enkelt, att den inte skulle vara lika bra som The Mortal Instruments. Men GUD vad jag Àndrade mig. NÄja, kanske inte LIKA bra som TMI, men det var en vÀldigt bra start pÄ en serie.

Det Àr ju sÄklart att vissa karaktÀrer liknar de i TMI vÀldigt mycket. Men till exempel Jessamine, som alla jÀmför med Isabelle, Àr ju totala motsatsen D: Den ENDA likheten jag hittade var att bÄda var snygga. Herregud, hur vÄgar ni jÀmför de tvÄ O.o Isabelle som Àr sÄ cool och underbar, och Jessamine som Àr sÄ fjortisaktig. suck Och Jem jÀmförs med Alec, de Àr ju inte heller sÀrskilt lika.

Men, okej, jag erkĂ€nner, Will var VÄLDIGT lik Jace (MEGASTOR spoilervarning om ni inte lĂ€st City of Glass! Men han Ă€r vĂ€l typ Jaces farsfarsfar eller nĂ„got, sĂ„ det Ă€r nog sjĂ€lva poĂ€ngen) men eftersom jag Ă€lskar Jaces sarkastiska humor, sĂ„ Ă€r ju det bara bra.

Jag gillade verkligen Tessa, det Ă€r sĂ„ skönt med tjejer som fattar ganska sĂ„ snabbt vad som Ă€r pĂ„ gĂ„ng, och inte bara stĂ„r dĂ€r och bara “Öhh
” utan faktiskt gör nĂ„got. Och att hon lĂ€ser mycket Ă€r ju bara ett plus.

Även om jag blev irriterad pĂ„ att hon blev sĂ„ förvĂ„nad att det fanns kvinnor som faktiskt Ă€r lika bra pĂ„ att slĂ„ss som mĂ€nnen, och att hon tog för givet att kvinnorna bara stannade hemma och höll stĂ€llningarna. Fast, nĂ„ja, man mĂ„ste ju se det ur ett verklighetsperspektiv, och de flesta trodde ju det skulle vara sĂ„, pĂ„ den tiden (och fortfarande
).

Min favoritkaraktĂ€r Ă€r helt klart Jem, han var sÄ gah, underbar, helt enkelt.

HOPPAS inte han dör D: Men jag ser det sÄ hÀr: Cassandra Clare ska ju göra en ny serie om shadowhunters som utspelar sig efter TMI, och om huvudpersonen heter Carstairs i efternamn, dÄ borde vÀl hon vara Jems Àttling? Och vad jag vet sÄ har inte Jem nÄgra barn, och han Àr nog den enda som Àr kvar (hoppas jag) sÄ dÄ betyder det vÀl att han överlever O.o?

KaraktÀrerna Àlskar jag, jag tycker inte alls de Àr sÄ lika de i TMI. Och man kan ju sÄklart lÀsa den hÀr serien utan att lÀsa TMI, den enda likheten Àr vÀl sjÀlva vÀrlden och att Magnus (;D) Àr med (och Camille). Men handlingen var kanske inte den bÀsta.

Jag gillar idén med de dÀr mekaniska mÀnniskorna, men jag tycker resten var lite segt.
Men jag mÀrkte det inte förrÀn jag tÀnkte över det, nÀr jag lÀst ut boken.

Det hÀnde inte sÄ mycket, nÀr man tÀnkte efter, som var viktigt. Men jag har hört att tvÄan Àr bÀttre, och jag vill verkligen skaffa nÀsta del.

Även om jag börjar bli urtrött pĂ„ triangeldraman, sĂ„ gillar jag den hĂ€r bĂ€ttre Ă€n andra. För för första gĂ„ngen Ă€r jag inte helt bombsĂ€ker pĂ„ vem hon ska vĂ€lja. I Twilight och Hungerspelen var det ju rĂ€tt sĂ„ uppenbart vem hon skulle ta, detsamma i TMI.

Jag tÀnkte aldrig ens tanken att det skulle bli nÄgon annan Àn den det blev (ser ni hur smidigt jag undviker att berÀtta VEM det var tjejen valde?). AlltsÄ, en bra start pÄ en bra serie, jag vill verkligen skaffa tvÄan, och snart kommer ju trean ut ;D

FavoritkaraktÀr: Jem

NĂ„gra citat ur boken:

Will looked horrified. “What kind of monster could possibly hate chocolate?”

“I like ducks,” Jem observed diplomatically. “Especially the ones in Hyde Park.” He glanced sideways at Will; both boys were sitting on the edge of the high table, their legs dangling over the side.
“Remember when you tried to convince me to feed a poultry pie to the mallards in the park to see if you could breed a race of cannibal ducks?”
“They ate it, to.” Will reminisced. “Bloodthirsty little beasts. Never trust a duck.”

“Are you implying that shreds of my reputation remain intact?” Will demanded with mock horror. “Clearly I have been doing something wrong. Or not something wrong, as the case may be.”
He banged on the side of the carriage. “Thomas! We must away at once to the nearest brothel. I seek scandal and low companionship.”

Övrigt: Har blivit seriealbum, har jag för mig ;D Del tre, Clockwork Princess, kommer snart ut (om den inte precis gjort det, men det tror jag inte).

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇