Bokrecension: City of Ashes av Cassandra Clare

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Titel: City of Ashes
Serie: The Mortal Instruments
Del: 2
Utgiven: 2008
Sidor: 453
Förlag: Margaret K. McElderry Books
Första Meningen: The formidable glass-and-steel structure rose from its position on Front Street like a glittering needle threading the sky.

Clary försöker fortfarande leva ett normalt liv, Àven om det Àr svÄrt nÀr man Àr en Shadowhunter, gjord för att döda demoner av alla slag, och ens mamma ligger i koma utan att visa nÄgra tecken pÄ att vakna upp. Och hennes komplicerade relation till brodern Jace (Jonathan) och att hon Àr dotter till den i princip farligaste mannen i vÀrlden- Valentine, gör ju inte saken bÀttre.

Jace har ocksÄ sina problem, plötsligt sÄ beter sig hans fostermamma Maryse sÄ misstÀnktsamt mot honom, hon litar inte lÀngre pÄ honom nu nÀr hon fÄtt veta att han Àr Valentines son. Det blev ett hÄrt slag för Jace, eftersom Maryse varit som en mamma för honom. SÄ han försöker bli dödad av en varulvsflock, vilket han nÀstan lyckades med, tills Luke rÀddade honom.

Valentine, Clarys och Jaces pappa, Àr fortfarande pÄ fri fot, till the Claves förfÀran. Han har nu the mortal Cup i sin Àgo, och ingen vet nu var han Àr eller vilka planer han har.

NÀr Maryse inte lÀngre litar pÄ Jace, sÄ kastar hon i princip ut Jace, hon hÀvdar att Jace spionerar för Valentine. NÀr Jace hÀvdar att det inte Àr sant, sÄ dras the Inquisitor (puh, svÄrt ord) med i det hela. The Inquisitor Àr en tant som totalt hatar Valentine (typ sÄ mycket man nu kan hata nÄn) och hon Àr den enda som kan dra Jace inför the Soul-Sword, dÄ ingen Shadowhunter kan ljuga.

TyvÀrr verkar the Inquisitor inte överdrivet förtjust i Jace, och gÄr till och me sÄ lÄngt att hon fÀngslar honom i the Silent City, dÀr bara sÄna som gjort hemska saker sitter fÀngslade, för att han var lite uppkÀftig.

NÀr sen the Soul-Sword blir stulen frÄn the Silent City, misstÀnker sÄklart alla Valentine. NÀr det sen hittas döda kroppar tömda pÄ nÀstan allt blod blir det mer tydligt- att Valentine hÄller pÄ med nÄgon slags ritual.

Men the Inquisitor misstÀnker direkt Jace, att han hjÀlpt till Valentine att stjÀla the Soul-Sword. Var det bara en tillfÀllighet att svÀrdet blev stulet precis dagen innan Jaces rÀttegÄng, som nu inte kan bli av? The Inquisitor tvivlar.

Men skulle verkligen Jace gÄ sÄ lÄngt att han sviker sina vÀnner och allt han tror pÄ, bara för att ansluta sig till sin sinnessjuka pappa?

Jag tror inte jag var den enda som blev Ätminstone liiite chockad nÀr det visade sig att Jace och Clary var syskon, hur ska nu den lilla fina kÀrlekshistorien gÄ? PÄ den fronten blev jag lite besviken, eftersom de varken kom framÄt eller bakÄt, i princip. Det var den historien som fick mig att fortsÀtta lÀsa, man vill ju sÄ gÀrna se hur det gÄr.

En av mina favoritkaraktĂ€rer Ă€r absolut Magnus! Ioförsig kom han med i ettan, men jag glömde sĂ€ga det dĂ„, jag hade dessutom tidspress pĂ„ mig dĂ„. Han Ă€r tyvĂ€rr med för lite för att jag ska bli nöjd, men nĂ„ja, man kan inte fĂ„ allt. Han Ă€r ocksĂ„ en del av det andra “kĂ€rleksparet” i boken. Det skiljer sig cirka 300 Ă„r emellan dem, men kĂ€rleken Ă€r vĂ€l typ oövervinnelig?

Det finns mĂ„nga citat jag skulle vilja skriva in, de flesta Ă€r nĂ„gonting med Jace. Hans humor Ă€r sĂ„ rolig, önskar att jag kunde komma med kvicka och sarkastiska svar i olika situationer, men för det mesta sĂ„ kommer jag pĂ„ dem tre timmar efterĂ„t


Boken var inte lika bra som ettan, men ÀndÄ vÀldigt bra. Men en sak som skiljer City of Ashes frÄn City of Bones Àr att de hoppar lite mellan personerna. Först var det bara Clary som man följde med, men nu fÄr man Àven vara lite med andra personer.

Om detta Ă€r bra eller dĂ„ligt Ă€r jag inte riktigt sĂ€ker pĂ„, men jag tycker det Ă€r bra 😉 I ettan kĂ€ndes det som om den berĂ€ttades i jag-person, eftersom man inte hoppade mellan personerna alls.

Nu nÀr jag lÀser trean Àr det enda jag hÄller utkik efter Àr att det visar sig att Jace inte Àr son till Valentine nÀr allt kommer omkring. Hittils- nada.

Incest (dÄ man Àr kÀr i sitt syskon) Àr ju inte nÄgot jag brukar se i ungdomsromaner, men detta blir en trevlig omvÀxling, vi fÄr se hur det utvecklar sig.

InlÀgg senast uppdaterat: 22 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇