Bokrecension: Cinder av av Marissa Meyer

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: Cinder
Originalets titel: Cinder
Författare: Marissa Meyer
Serie: The Lunar Cronicles #1
SprÄk: Svenska
Förlag: Modernista
Sidor: 336

Handling

I en dystopisk framtid dÀr androider fyller gatorna, en dödlig pest plÄgar befolkningen och ett ett krig hotar med det mystiska lunafolket bor Cinder. Cinder Àr ingen vanlig flicka utan hon Àr en sÄ kallad cyborg, nÀr hon var liten var hon med om en olycka och bestÄr dÀrför till stor del av metalldelar.

PÄ dagarna jobbar hon som mekaniker pÄ det stora torget och hon Àr en av de skickligaste i landet. Men Cinders förflutna Àr lite av ett mysterium, vem var hon egentligen innan olyckan? Och varför kommer prinsen och ber om hennes hjÀlp?

KaraktÀrer

Jag gillar karaktÀrerna i den hÀr boken vÀldigt mycket, de Àr djupa med en vÀlplanerad bakgrund som sedan binds ihop till slutet. Cinder Àr en tjej som jag tror att nog alla kan kÀnna igen sig i, vilket verkligen bidrar till en bra kÀnsla nÀr man lÀser. Cinder Àr dessutom omgiven av fler andra underbara karaktÀrer, bland annat hennes android Iko.

Iko Àr nog Àr min favoritkaraktÀr och jag gillar hur hon verkligen vill vara mÀnniska och hur hon ibland kan komma med helt spontana kommentarer som gör boken sÄ rolig. Ytterligare Àn annan karaktÀr som jag gillade var prinsen, han har en sÄdan underbar och gullig personlighet att det inte gÄr att motstÄ honom.

Tankar om boken

Första gÄngen jag hörde talas om den hÀr boken var nÀr en av mina kompisar berÀtta att hon hade lÀst den. DÄ tyckte jag den verkade rentav trÄkig, men nÀr jag hörde att Modernista skulle ge ut den pÄ nytt sÄ började jag lÀsa mer om den och blev ganska intresserad och fick höga förhoppningar. Boken övertrÀffa mina förvÀntningar med storkliv.

NÄgot som verkligen gör boken extra intressant att lÀsa Àr att Marissa Meyer har skrivit boken som en futuriserad version av Cinderella, Askungen. Den var sÄ sjukt bra. Typ den första retelling jag lÀst (förutom en novell som jag lÀste i skolan) och jag gillade verkligen det vÀlbekanta men med en ny egen twist.

Allting med Cinder tyckte jag var gjort sÄ bra och Marissa Meyer har verklige lyckats med karaktÀrerna. Cinder Àr sÄ cool i och med det hela med Cyborg. Prinsen Àr sÄ gullig, vilket nog antagligen var meningen.

Jag gillar Àven doktorn jag tycker han Àr sÄ egen och rolig. Det enda jag störde mig lite pÄ det var lunafolket.

Allting i boken var sÄ verkligt men nÀr man fick höra talas som lunafolket första gÄngen sÄ fick jag en liten chock för det kÀndes övernaturligt Àven om Marissa Meyer verkligen försökt fÄ det att vara naturligt.

Men med tanke pÄ hur bra resten av boken var sÄ gör det inte sÄ mycket.
Jag ser verkligen fram emot att lÀsa del 2 som nu stÄr i min bokhylla.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇