Bokrecension: Carrie av Stephen King

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Bra Böcker, ISBN 978-91-7002-987-5

Ett tips sÄ hÀr inför Halloween Àr att ta vara pÄ tillfÀllet att lÀsa en rysare. Höstmörkret passar utmÀrkt för att krypa upp i lÀshörnan och lyssna pÄ vinden som prasslar i löven. BÀttre inramning för de kalla kÄrarna kan man inte fÄ.

Jag har plockat fram en riktig klassiker: Stephen Kings genombrottsroman ”Carrie”.

Den bjuder pÄ en rad olika sÀtt att berÀtta som den lÀs- och skrivintresserade kan analysera och nörda in sig pÄ: bÄde jag-person och tredje person förekommer, olika perspektiv, allvetande perspektiv, nyhetsartiklar, intervjuer, rapporter och ögonvittnesskildringar. Med andra ord Àr den en studie av stilar.

Dessutom Àr boken kort, vilket gör att den Àr upplagd för skrÀcklÀsning, nej vÀnta, jag menar strÀcklÀsning.

Handlingen i boken Àr lÀtt att sammanfatta, men först kan det vara pÄ plats med en spoilervarning.

Carrie Àr mobbad av sina klasskamrater och har en mamma som Àr fanatiskt religiös. Redan i inledningen av boken förstÄr man att historien kommer att leda fram till en fruktansvÀrd hÀmnd. Carrie besitter krafter inom telekinesi, förmÄgan att flytta eller förÀndra föremÄl med viljekraft.

Carrie Àr ful, dum och Àcklig, eller uppfattar sig sjÀlv sÄ. För visst kÀnde vi oss alla sÄdana som tonÄringar? Men Carrie har det extra svÄrt med kamraternas glÄpord och med en mamma som lÄser in henne för att bedja. Som lÀsare Àr det inte underligt att man sympatiserar och hejar pÄ henne, Àven om hÀmnden blir urskiljningslös och drabbar oskyldiga.

PÄ ett djupare plan kan man frÄga sig om det finns nÄgra monster? Eller om monstren bara Àr mÀnniskor som vi inte förstÄr?

Författaren vÀxlar mellan ett reportagelikt utifrÄnperspektiv, Carries perspektiv och andras perspektiv. Han anvÀnder ett utforskande skrivsÀtt som syftar dels till att förstÄ vad som driver en mÀnniska till att begÄ ett fruktansvÀrt dÄd och dels till att ge vetenskapliga hypoteser kring vad som orsakar fenomenet telekinesi.

Det mĂ€rks att romanen ”Carrie” Ă€r ett av Kings tidiga verk. Det finns ett driv i den lĂ„nga upptakten mot den vĂ€ntande katastrofen, men rent sprĂ„kmĂ€ssigt skulle texten behöva bĂ€ttre flyt. Jag slukar den pĂ„ grund av den spĂ€nnande handlingen, inte pĂ„ grund av sprĂ„ket.

En detalj som jag hakar upp mig pÄ Àr alla paranteserna i texten. Ibland har de varken stor bokstav eller punkt, vilket fÄr mig att stanna upp och fundera pÄ var meningen börjar och slutar. Till slut fÄr jag medge att det Àr formen och sprÄket som gör att jag inte blir lika berörd av Carries öde som jag borde bli.

Visst finns det nÄgot förtröstande i att Àven en mÀstare i skrivkonsten en gÄng varit en ung debutant? Det ger lite hopp till alla oss andra som skriver. Jag vill ocksÄ pÄstÄ att en spÀnnande historia med dÄligt sprÄk alltid kommer att segra över en trÄkig historia med felfritt sprÄk.

Men det finns sĂ„ mĂ„nga böcker som har bĂ„da delarna och i betygsĂ€ttningen hamnar ”Carrie” strax över genomsnittet. Romanen fĂ„r sex kakor av mig.

Jag ville prova mina vingar och lĂ€sa nĂ„got inom skrĂ€ckgenren och sĂ„ hamnar jag i en bok som Ă€ven kan klassas som science fiction. Typiskt. Är det inte underligt hur man dras till det man gillar, till och med nĂ€r man försöker vĂ€lja nĂ„got ur en annan genre?

InlÀgg senast uppdaterat: 3 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇