Bokrecension: Boktjuven av Markus Zusak

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Döden Àr intresserad av mÀnniskorna. Döden samlar pÄ deras berÀttelser. Och nu berÀttar Döden en av dem för dig.

BerĂ€ttelsen handlar om Liesel. Hon Ă€r en överlevare, en sĂ„dan som Döden passerar tĂ€tt intill flera gĂ„nger, utan att röra. Hon Ă€r nio Ă„r nĂ€r hon blir förd till den lilla staden Molching, inte lĂ„ngt frĂ„n MĂŒnchen, för att kanske fĂ„ överleva andra vĂ€rldskriget.

PÄ vÀgen dit har hennes sexÄrige lillebror dött pÄ ett tÄg och nu lÀmnas hon av sin mamma hos paret Hubermann. De blir hennes fosterförÀldrar nÀr hennes riktiga mamma försvinner.

Rosa Hubermann Àr liten och byggd som ett klÀdskÄp. Hennes sprÄk Àr förfÀrligt men hennes hjÀrta Àr stort. Hans Hubermann Àr lÄng och vÀnlig och har silverfÀrgade ögon. Det Àr han som blir Liesels första och enda pappa. Sin riktiga kommer hon inte ihÄg.

Liesel anpassar sig snabbt till sitt nya liv pĂ„ Himmel Straße i Molching. Hon fĂ„r sin bĂ€sta vĂ€n i grannpojken Rudy Steiner och fördriver tiden med att spela fotboll pĂ„ gatan med honom och grannpojkarna.

Men om nÀtterna kommer mardrömmarna. Drömmarna om en pojke som dör pÄ ett tÄg. Varenda natt kommer pappa in och tröstar, och det dröjer inte lÀnge förrÀn de tillsammans försöker lÀra Liesel att lÀsa.

Böckerna blir Liesels besatthet. Hennes första har hon stulit. Och snart fortsĂ€tter hon. Hon stjĂ€l frĂ„n nazisternas bokbĂ„l och frĂ„n borgmĂ€starens bibliotek, och hon delar sina böcker med juden som gömmer sig i deras kĂ€llare, och med grannarna i skyddsrummet nĂ€r bomberna faller över deras huvuden. Kriget Ă€r nĂ€ra, men innan Liesels berĂ€ttelse Ă€r över kommer det vara sĂ„ nĂ€ra det bara kan komma


Boktjuven Àr skriven pÄ ett oerhört originellt och kreativt sÀtt. För det första Àr det berÀttaren, jaget i boken. Det Àr ingen annan Àn Döden sjÀlv. Aldrig har jag stött pÄ Döden som en sÄ distinkt person, och det Àr ocksÄ Dödens ovanliga uppfattningar och beskrivningar som fÀrgar bokens sprÄk. Den Àr full med liknelser om hopknycklade vÀggar, frukostfÀrgade himlar och droppande solar.

Till en början gör det mig förvirrad – hur kan en himmel stĂ„ upp utanför fönstret?

Men nÀr tiden gÄr och sidorna blÀddras förbi börjar jag tycka om alla dessa poetiska liknelser, alla fÀrgsprakande metaforer, och inte minst Dödens egna noteringar som hoppar in i berÀttelsen dÄ och dÄ. FrÄn att ha uppfattats som störande blir de smÄ höjdpunkter.

Tillsammans blir allt detta till en vÀldigt bra, vacker och sorglig bok som skulle kunna beskrivas med ordet sÀllsam.

IstÀllet för att pressa samman alla tyskar under kriget till hjÀrntvÀttade, HitlerÀlskande sjÀlvmordsbombare fÄr vi se nazityskland ur ett barns ögon, ett barn som Àr med i Hitler-Jugend, ett barn som spelar fotboll och stjÀl böcker och vars vÀn Àr en rÀdd jude i kÀllaren.

Boken tar fram det faktum att det inte bara var nazister som bodde i Tyskland under Hitlers styre. Att det fanns barn ocksĂ„, att det fanns mĂ€nniskor som ville hjĂ€lpa, mĂ€nniskor som gav förbimarscherande judar pĂ„ vĂ€g till koncentrationslĂ€ger bröd – mĂ€nniskor som gjorde vad de kunde.

Jag tror det Àr vÀldigt viktigt med sÄdana hÀr böcker. De som tar fram faktumet att det alltid finns mer Àn svart och vitt, att man inte kan bunta ihop mÀnniskor i oskyldiga och onda, i offer och mördare, judar och nazister.

Boktjuven Àr en vacker roman, en bok för alla Äldrar. Den handlar om det lidande som krig orsakar alla inblandade, kÀrlek till mÀnniskor omkring en, om vÀnskap och fattigdom, om livets glÀdjeÀmnen och om dess oerhörda sorg.

Och, naturligtvis, om all dess död.

InlÀgg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇