Bokrecension:Korsad av Ally Condie

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Title : Korsad
Forfattare: Ally Condie
Genre: Dystopi
Antal sidor: 365
Utgiven: January 2013
Förlag: Raben & Sjögren (tack för recensionsexemplaret!)

OBS! Spoilvarning for er som inte lÀst Matchad!
Min recension av Matchad finns att lÀsa hÀr.

Driven av en lÀngtan efter en framtid som av allt att döma Àr omöjlig beger sig Cassia till de Yttre Provinserna för att hitta Ky, hennes barndomsvÀn och ungdomskÀrlek, som Samfundet har deporterat till en sÀker död vid fronten. Efter ett tröstlöst sökande stÄr det klart att Ky har lyckats fly in i det förrÀdiska bergsmassivet, och att tankar om uppror och revolution gror i Samfundets utkanter.

I grÀnslandet mellan det kliniskt rena och det rebelliskt vildvuxna tvingas Cassia ifrÄgasÀtta mycket av det hon hÄller kÀrt, men Àven om hon Àr beredd att offra allt för att Äterförenas med Ky kan inget hindra Xander frÄn att Äterigen Àndra spe

Forst och frĂ€mst omslaget. GUD VAD FINT DET ÄR.
TyvÀrr ska vi inte diskutera omslag nu, sÄ lÄt mig istÀllet berÀtta om sjÀlva boken


För att vara en uppföljare tycker jag att Korsad hÄller mÄtten, antagligen eftersom jag inte riktigt kÀnde att den förra boken slutade dÀr den tog slut, en uppföljare var sjÀlvklar för att berÀttelsen skulle kunna avrundas.
En skön sak med att ha lÀst tvÄan Àr att jag Àntligen kan sÀtta fingret pÄ karaktÀrerna!
Huvudpersonen Cassia pĂ„minner mig vĂ€ldigt mycket om Katniss i Hungerspelen (jĂ€mför dessutom Peeta med Ky och Gale med Xander
), fast
 mycket sĂ€mre. Jag tycker faktiskt att de flesta karaktĂ€rer i den hĂ€r boken Ă€r överlag ganska platta.
Även om handlingen inte Ă€r helt vĂ€rldsunik sĂ„ tycker jag Ă€ndĂ„ att den Ă€r bra, den hĂ„ller i alla fall. Och Ă€ven om boken har en tendens att sacka lite pĂ„ sina stĂ€llen sĂ„ tycker jag att den Ă€r ganska spĂ€nnande. Men jag mĂ„ste fĂ„ klaga pĂ„ Samfundet, alltsĂ„ regimen som hĂ€rjar i Cassias och alla andras liv. Visst, de flesta dystopier Ă€r osannolika och man brer pĂ„ lite extra för att skrĂ€mma upp oss med eventuella konsekvenser, men jag har definitift skĂ„dat bĂ€ttre fiktiva samhĂ€llen. Samfundet kontrollerar verkligen
 allt.
SprÄket Àr helt okej, ganska fint och jag gillar idéen med dikterna och att Ky lÀr Cassia att skriva, men dialogerna kÀnns tyvÀrr vÀldigt stela.

Slutligen vill jag sÀga att jag inte riktigt tycker att Korsad fyller upp sina 365 sidor. Hela boken kÀnns lite lÄngdragen och hade nog med fördel kunnat kortas ned lite.

Betyg: 2/5

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇