Bokrecensioner:Tankeläsaren av Kristin Cashore

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Genre: fantasy

Handling:
När barn med olikfärgade ögon föds i något av de sju kungadömena så vet man att barnet har en speciell gåva. Det kan vara vad som helst – allt ifrån att kunna hålla andan ovanligt länge till att läsa tankar och se in i framtiden. Om gåvan visar sig användbar så måste man lämna bort barnet till kungen, som i sin tur har rätt att utnyttja barnets talanger.
Artonåriga Katsa är en av de utvalda. På kungens order tvingas hon hota och mörda människor. Men när hon möter mystiske Prins Po så förändras allt. De rymmer tillsammans och utvecklar ett starkt band mellan varandra. Tillsammans upptäcker de oanade sanningar – om varandra, och om den fara som långsamt håller på att sprida sig i landet.
Hat Katsa verkligen dödandets gåva? Och hur ska de göra för att störta en kung vars gåva är att kunna kontollera andra?

Den här boken är väldigt bra skriven. Den är medryckande – dvs, man KAN inte släppa den – det är rikt på beskrivningar och man kan se allting framför sig. Den är tjock, men inte svårläst på något sätt. Textstilen är ganska stor.
Det kommer in nya karaktärer ofta, men det blir inte komplicerat eftersom författaren beskriver allting väldigt tydligt.
En sak jag gillar extra mycket är att “hjälten”, dvs huvudpersonen, är en tjej (ganska ovanligt i fantasy) som är nästintill oslagbar.
En dålig sak är att Katsa som jag beundrar väldigt mycket i början, som en kylig, kontrollerad och tuff tjej, blir ganska mycket mjukare genom handlingen, och jämför man henne i slutet och början kan man knappt tro att det är samma person!

Betyg: Tankeläsaren är en spännande och lättförstådd bok, och jag ger den 4/5.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇