Bokrecensioner:Strimmor av hopp av Ruta Sepetys

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Strimmor av hopp
Författare: Ruta Sepetys
Genre: Snyftare, 2:a vÀrldskriget, överlevnad
Antal sidor: 346

Handling: Lina Ă€r 15 Ă„r och bor i Litauen nĂ€r den ryska polisen plötsligt en kvĂ€ll bryter sig in hos hennes familj. Lina, hennes mamma och hennes lillebror Jonas blir arresterade. De förs in i en trĂ„ng lastbil med mĂ„nga andra mĂ€nniskor. De Ă„ker runt i hela staden och samlar upp mĂ€nniskor som stĂ„r med pĂ„ listan.
PÄ centralstationen fÄr de kliva pÄ ett slags tÄg, nÀrmare bestÀmt boskapsvagnar. DÀr man vanligtvis transporterar djur.
De Àr över 40 personer och det Àr svettigt och instÀngt. TÄget rullar vidare, och Lina undrar förfÀrat: Var Àr pappa? Varför blev vi gripna? Vart Àr vi pÄ vÀg?
TĂ„get Ă€r evighetslĂ„ngt och för dem till Sibirien. PĂ„ deras vagn stĂ„r det mĂ€rkt: Tjuvar och pristituerade.
Efter drygt tvÄ mÄnader stannar de i ett arbetslÀger dÀr varje dag blir en kamp för överlevnad. De fÄr arbeta hÄrt och har nÀstan ingen mat. Sjukdommar sprider sig illa kvickt. Och snart kommer vintern.

Strimmor av hopp fattade verkligen tag i mig. Den Ă€r oĂ€ndligt sorglig.
Jag har lĂ€st en hel del böcker om andra vĂ€rldskriget, men mest om tyska koncentrationslĂ€ger, för att jag tycker att det Ă€r intressant och vĂ€ldigt viktigt. Det fĂ„r inte glömmas bort det som hĂ€nde, folk mĂ„ste förstĂ„ sĂ„ att det inte upprepar sig! Detta var alltsĂ„ den första boken jag lĂ€ste om sibiriska arbetslĂ€ger, och jag inser hur fruktansvĂ€rt hemska de var. Det sĂ€gs att Hitler mördade omkring 6 miljoner judar, men Stalin mördade minst 20 miljoner mĂ€nniskor varav mĂ„nga var frĂ„n Baltikum, Finland och lĂ€nderna dĂ€romkring.
Visserligen tror jag att det Ă€r relativt lĂ€tt att skriva en sĂ„dan hĂ€r bok, det Ă€r ett sĂ„ allvarligt Ă€mne sĂ„ att det griper tag i varje lĂ€sare, vilken författare det Ă€n Ă€r, tror jag. Men författaren skriver Ă€ndĂ„ sĂ„ berörande. NĂ€r man lĂ€ser om hur de tvingas vĂ€nja sig vid att nöja sig med 300 gram bröd per dag, hur de letar i soporna efter potatisskal

Boken vÀcker djupa frÄgor hos en och man fÄr en fruktansvÀrd inblick i hur de hÀr stackarna tvingades leva. I 10-15 Är. Det finns överlevande som har vuxit upp i fÄnglÀger och sedan ÄtervÀnt till hemlandet som vuxna.
Det Àr en vÀldigt hemsk bok som du nog ska tÀnka dig för lite om du verkligen vÄgar lÀsa den. Men om du tror att du klarar det sÄ tveka inte!

Betyg: 5/5

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇