Bokrecensioner: Törst

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

För något årsedan släpptes det två olika vampyrserier samtidigt. Den ena var House of Night och den andra var Vampire Academy. Jag valde att bara läsa en av dem vilket blev House of Night, för den verkade mycket bättre tyckte jag då. Men det fick jag äta upp. För nu, ett år senare, läser jag Törst och inser att den är mycket bättre än house of night!

Precis som House of night utspelar sig Vampire Academy på ett sorts vampyrhighschool. Men här finns inte bara vanliga vampyrer utan vampyrerna är uppdelade i tre olika “raser”. Först finns det Dhampirer som är någon slags halvvampyr, sedan finns Moroi vampyrer som är riktiga vampyrer och till sist Strigoi. Strigoi är den onda sorten. De är odödliga och vill inget hellre än att utplåna Moroi vampyrerna. Därför är det Dhampirernas uppgift är att skydda Moroi vampyrerna från Strigoi.

Det var just detta med massa olika vampyrer som gjorde mig misstänksam mot serien från början. Men det visade sig bli riktigt bra. Huvudpersonen, Rose, är en tuff tjej och Dhampir. Hon och hennes bästa vän Lissa (som är moroi) har ett speciellt band mellan sig. Rose kan känna alla Lissas känslor och tankar. Två år innan berättelsen börjar hände något konstigt, någonting som fick Rose och Lissa att fly från vampyrskolan och ge sig ut i människornas värld. Men skolan har lyckats spåra upp dem och snart är de tillbaka igen. Efter deras hemkomst börjar döda djur förfölja Lissa. Hon hittar en död räv på sängen, sedan en duva.. Vad det än var de flydde från förra gången så finns det kvar på skolan och den här gången kommer de inte kunna fly.

Historien var toppen, inga töntiga ritualer och gudar som i House of Night. Jag fastnade direkt för huvudkaraktären Rose. Det är inte hon som är utvald och speciell, utan det är Lissa. Rose är Damphir och hennes öde är att skydda Moroi från Strigoi. Hon är en krigare rättare sagt, och en tuff sådan. Redan i början var boken fylld av hemligheter som sakta avslöjades bit för bit, det gillade jag verkligen, det gjorde att historien blev grymt spännande. Sedan fanns de vanliga Highschool ingredienserna som kärlek, skvaller och elaka tjejbråk. Men det kombinerat med spänning, blod och magi blev en underbar blandning.

Det finns tre utgivna böcker i Vampire Academy serien på Svenska. På engelska har fem böcker givits ut och den sjätte släpps i december!

Skrivet av Elin Kategorier: 14-14+MagiVampyrerVänskap

Inlägg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇