Bokrecensioner: Just Kids!

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Helt Ă€rligt sĂ„ visste jag nĂ€stan ingenting om Patti Smith innan jag började lĂ€sa Just Kids. Första gĂ„ngen hon fick ett ansikte för mig var nĂ€r First Aid Kit framförde hennes lĂ„t “Dancing Barefoot” pĂ„ Polar Music Prize-galan 2011. Men efter att ha lĂ€st denna fantastiska memoar vet jag i alla fall lite om hur hon var och hur hennes och Robert Mapplethorpes konstnĂ€rsskap tog vĂ€rlden med storm.

I Just Kids fÄr man lÀra kÀnna Patti Smith innan hon blev kÀnd. Hon beskriver vÀgen mot framgÄng, de motiga ÄtervÀndsgrÀnderna och de överraskande lyckostunderna. Livet under 60-och 70-talet i det fattiga bohemlivet pÄ Manhatta var svÄrt och man fick kÀmpa hÄrt för att göra sig sedd. Hon beskriver Àven relationerna till mÀnniskorna omkring henne, till rocklegender, stora poeter och nÀra vÀnner. Det kÀnns trovÀrdigt och kÀrleksfullt. I fokus ligger Pattis vÀnskap och kÀrleksrelation till Robert Mapplethorpe och man fÄr följa deras vÀnskapsutveckling frÄn de första mötet Ànda in i döden. Tillsammans utvecklar de varandras konst och musik, samtidigt inspireras de av mÄnga andra mÀnniskor. FrÀmst nÀr de bor pÄ det mytomspunna Chelsea Hotel i New York tillsammans med andra konstnÀrer, poeter, författare, fotografer och musiker.

Det mÀrks att Patti Smith Àr en duktig skribent och poet. SprÄket Àr vackert och avancerat med svÄra beskrivande ord och hÀndelser. Hennes berÀttelse berÀttas Àven pÄ ett sÀtt sÄ att de som inte tidigare visste nÄgot om henne absolut kan fÄngas av historien och beröras. Det hÀr Àr verkligen en lÀsvÀrd memoar, inte bara för den fantastiska berÀttelsen utan ocksÄ för de fina personportrÀtten och fotografierna i boken!
Skrivet av Hanna
Kategorier: 14+, engelska böcker, Identitet, Musik, Vuxenböcker

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇