Bokrecensioner: Glastronen av Sarah J. Maas

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Titel: Glastronen
Originalets titel: Throne of Glass
Författare: Sarah J. Maas
Antal sidor: 399
Serie: Glastronen #1
Förlag: Modernista
Du kan lÀsa mer om boken / köpa den hÀr: Adlibris, Bokus eller CDON

”Hans andedrĂ€kt var varm mot hennes hals nĂ€r han böjde ner huvudet och vilade hakan mot hennes hĂ„r. Hennes hjĂ€rta slog snabbt men Ă€ndĂ„ kĂ€nde hon sig helt lugn – hon skulle kunna stĂ„ pĂ„ kvar pĂ„ samma sĂ€tt för evigt och inte ha nĂ„got emot det, hon skulle stĂ„ dĂ€r för evigt om sĂ„ vĂ€rlden rasade samman omkring dem.”

Handling: I ett land i avsaknad av magi, dĂ€r kungen styr med jĂ€rnhand, kallas en lönnmördare till ett slott. Hon reser dit, inte för att döda kungen utan för att vinna sin frihet. Om hon besegrar tjugotre motstĂ„ndare i en tĂ€vling – mördare, tjuvar och soldater – blir hon frigiven frĂ„n fĂ€ngelset och kommer att fĂ„ tjĂ€na som kungens MĂ€stare.
Hennes namn Àr Celaena Sardothien.
Kronprinsen kommer att utmana henne. Kaptenen för livgardet kommer att beskydda henne. Men nĂ„got ondskefullt ruvar i glasslottet – och det Ă€r dĂ€r i syfte att döda. I takt med att den ena efter den andra av hennes motstĂ„ndare dör förvandlas Celaenas kamp för frihet till en kamp för överlevnad, och till ett desperat försök att förgöra ondskan innan den utplĂ„nar hennes vĂ€rld.

Vad tycker jag: Jag hade vĂ€ldigt höga förvĂ€ntningar pĂ„ Glastronen, och kanske var det dĂ€rför jag ocksĂ„ blev en aning besviken. MissförstĂ„ mig rĂ€tt, jag tyckte supermycket om Glastronen – jag hade bara förvĂ€ntat mig att den skulle vara nĂ„got annat Ă€n den i slutendan visade sig vara. För den hĂ€r boken Ă€r ett Ă€ventyr, det Ă€r historien om en tjej som vingas fajtas mot 23 andra killar och lösa dolda mysterium i ett slott av glas, men vad jag inte riktigt hade förvĂ€ntat mig var att den ocksĂ„ Ă€r en kĂ€rlekshistoria. BerĂ€ttelsen om ett triangeldrama, om en prins, en soldat och en lönnmördare, kryddat med lite förbjuden kĂ€rlek.
Det mÀrks att det hÀr bara Àr första delen i en serie, vilket Àr bÄde bra och dÄligt. Historien byggs upp, karaktÀrer presenteras, relationer utvecklas och sÄ vidare. Det Àr toppen, och det Àr underhÄllande, men ibland önskade jag ÀndÄ att fokuset kunde ligga lite mer pÄ vad som hÀnde dÀr och dÄ. Att vi fick veta mer om mysteriet med mördaren, och mer om hur det gÄr med Celaenas tÀvling. Jag antar att jag bara hade förvÀntat mig lite mer action, lite mer mystik och rÄ spÀnning. IstÀllet fÄr vi se olika relationer utvecklas och enbart en smakbit av den dÀr mystiken som lurar i skuggorna fÄr vi ta del av. Och det Àr vÀll just det som jag ÀndÄ finner lite negativt med berÀttelsen. Att relationerna fÄr sÄdan stor plats att fokuset pÄ spÀnningen och action lite faller bort.
Lite samma gĂ€ller den hĂ€r nya vĂ€rlden vi fĂ„r ta del av. Egentligen fĂ„r vi reda pĂ„ vĂ€ldigt lite om den, och det Ă€r synd för den verkar sĂ„ spĂ€nnande och sĂ„ intressant. Speciellt historian! Åh, hopppas verkligen att det finns mer bakgrund i seriens fortsĂ€ttning.
Det andra som inte riktigt gick hem hos mig var faktist huvudkaraktĂ€ren Celaena. Jag vet att sĂ„ vĂ€ldigt mĂ„nga Ă€lskar henne, men för mig kĂ€ndes hon lite
 rörig. Motstridig. Ibland kan jag bara tycka att hon Ă€r lite vĂ€l ombytlig för att man skulle fĂ„ en ordentlig uppfattning om henne. För hur kan nĂ„gon som kĂ€r av sig inför folk bara för att provocera dem, samtidigt bli sĂ„ generad att hon knappt vĂ„gar prata om sin mens? Hur kan nĂ„gon som vill slĂ„ in kĂ€ften pĂ„ var och varannan mĂ€nniska, som Ă€r sĂ„ vĂ€ldigt impulsiv, samtidigt vara sĂ„ eftertĂ€nksam och slug? En del av mig tycker att det gör det lite svĂ„rt att fĂ„ en tydlig bild av huvudkaraktĂ€ren, men samtidigt sĂ„ kan en annan del av mig inte undvika att Ă€lska det. Älska att vi fĂ„r följa en lönnmördade som Ă€r lika hĂ„rd som sten, men samtidigt bara Ă€r en 18Ă„rig flicka som genomlevt ett vĂ€ldigt hĂ„rt liv. PĂ„ nĂ„got sĂ€tt kĂ€nns bra att hon kan vara bĂ„de tuff och sĂ„rbar pĂ„ samma gĂ„ng. För Ă€ven om det gör henne lite rörig, gör det henne ocksĂ„ levande och komplex.
Glastronen visade sig inte riktigt vara vad jag förvÀntat mig, men i slutÀndan tyckte jag ÀndÄ vÀldigt mycket om den. Den var intressant, spÀnnande och presenterar oss för karaktÀrer och en vÀrld som jag inte kan vÀnta tills jag fÄr veta mer om. Boken hade sina brister, men den bjöd ÀndÄ pÄ vÀldigt underhÄllande lÀsning och jag kan knappt bÀrga mig tills andra delen i serien slÀpps. Vi fÄr hoppas att det blir snart!

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Vad tyckte ni om Glastronen? Och för er som lĂ€st resten av serien – hur Ă€r fortsĂ€ttningen?
Kram
Kimberly

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇