Bokrecensioner: 1Q84 eller Murakami, you had me at ‘hello’.

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Jag Àr uppslukad i Murakamis universum dÀr vÀrlden aldrig Àr som man tror och mÀnniskorna inte riktigt sÄ som man minns dem. En lista med sÄdant jag Àlskar i 1Q84:

1. Murakamis sinne för nya vĂ€rldar i vĂ„rt medvetande. VĂ€rlden Ă€r aldrig som man tror i hans böcker, inte heller denna gĂ„ng, eller som Aomame i boken uttrycker det: “Det Ă€r inte jag som har blivit galen, utan det Ă€r vĂ€rlden. Just det, sĂ„ Ă€r det. Vid en viss tidpunkt försvann den vĂ€rld jag kĂ€nner till, eller drog sig tillbaka, och en annan vĂ€rld har ersatt den. Som nĂ€r en jĂ€rnvĂ€gsvĂ€xel vĂ€xlas över.”

2. Japaner. Jag gillar japaner, och i synnerhet Murakamis skildring av dem. De Àter alltid sÄ festliga saker, dricker öl och tÀnker pÄ sex. Kunde varit vilka svennar som helst om det inte vore för all Äl de Àter.

3. Allusionerna. Murakami Àr en vÀsterlÀndsk japan och i 1Q84 finns mÀngder av smarta anspelningar, sÄsom den pÄ Orwells 1984. Han gör ocksÄ snygga referenser till konst, musik och andra kulturyttranden. Denna gÄng vill jag kolla upp Janåceks musik och dricka en Tom Collins nÀsta gÄng jag gÄr ut.

4. Lagom lÄnga kapitel med egen titel. 20 sidor och en snygg rubrik gör mig glad.

5. AnvĂ€ndandet av fetstil och kursiv text. Det Ă€r snyggt att vid nĂ„gra tillfĂ€llen anvĂ€nda fetstil eller kursiv text för att markera nĂ„got viktigt i boken, och hĂ€r Ă€r Murakami kung. “Det hade kĂ€nts som om hennes kropp vreds om.” Gör man nĂ„got sĂ„dant, kommer kanske sedan ens vardagliga omgivning att te sig lite annorlunda Ă€n den brukar. Men lĂ„t inte skenet bedra. Verkligheten Ă€r alltid bara en.

Murakami, you had me att ‘hello’.

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇