Bokrecension: Wool av Hugh Howey

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

I en avlÀgsen framtid har jorden förstörts sÄ till den grad att till och med luften Àr giftig och frÀtande. De fÄ mÀnniskor som har överlevt har tvingats fly ner i en jÀttelik silo dÀr lever i ett samhÀlle som tvingas hÄlla befolkningen konstant. Ingen kan födas utan att nÄgon dör.
Utan pÄ silon sitter kameror och sensorer som visar det omkringliggande öde landskapet. Med jÀmna mellanrum mÄste dock dessa rengöras. Denna lott faller pÄ de som bryter mot silons lagar. De tvingas ut i drÀkter som hÄller dem vid liv tillrÀckligt lÀnge för att de ska hinna med rengöringen, sedan frÀts drÀkterna sönder av den giftiga luften och personen dör.
Men vad hÀnder om nÄgon ifrÄgasÀtter den ordning och de principer som styr silon? Och om den som stÄr för ifrÄgasÀttandet av lagarna har till uppgift att upprÀtthÄlla just dessa? Silons sheriff Jules Àr just en sÄdan person, likasÄ var hennes företrÀdare Holston, som dock misslyckades fÄ till stÄnd förÀndring. Fast Jules Àr fast besluten att hon ska lyckas, trots att mÀktiga krafter gör allt för att hindra henne.
Wool har sin utgĂ„ngspunkt i en novell som Hugh Howey skrev och sjĂ€lvpublicerade via Kindle. Novellen blev en viral succĂ© och författaren fortsatte fylla pĂ„ med noveller. I slutĂ€ndan ledde detta till att novellerna samlades och gavs ut som tvĂ„ romaner, dĂ€r Wool bestĂ„r av de första fem novellerna i Silo-serien. De övriga tre finns samlade i romanen Shift.
Jag förstĂ„r den virala succĂ©n. För Hugh Howey har framförallt ett driv i sprĂ„ket som gör att berĂ€ttelsen aldrig stagnerar och blir ointressant. Samtidigt som det stundtals Ă€r ganska lĂ€ttuggad underhĂ„llning, vilket sjĂ€lvklart inte innebĂ€r att Wool inte stĂ€ller nĂ„gra intressanta frĂ„gor.
För det Àr ju den stora behÄllningen att boken rör sig kring teman som befolkningskontroll, hur och varför makt fördelas mellan grupper i samhÀllet, skillnaden mellan formella och informella maktstrukturer samt vÀrdet av att ifrÄgasÀtta status quo.

En god vĂ€n frĂ„gade mig varför det var sĂ„ intressant med dystopier. För mig handlar det frĂ€mst om att dystopier utgör intressanta tankeexperiment, som nĂ€r de fungerar kan fĂ„ lĂ€saren att se pĂ„ sin samtid med nya ögon.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇