Bokrecension: Vildhäxa: Eldprovet

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Vildhäxa: Eldprovet är första delen i en bokserie på 5 böcker. Den andra heter (del 2) Vildhäxa: Viridians blod, (del 3) Vildhäxa: Kimeras hämnd, (del 4) Vildhäxa: Blodungen och den avslutande boken (del 5) Vildhäxa: Fiendeblod. Författaren heter Lene Kaaberböl och föddes 1960. Hon har tidigare gett ut (respektivie senare) bl.a. Skämmartecknet, Skämmerskans dotter, Pojken i resväskan, De oönskade, Ormensgåva mm. Hon kommer från Danmark, hon kom ut med sin första bok när hon endast var 15 år gammal.

Clara är 12 år gammal, när hon en morgon ska till skolan står en stor, svart katt ivägen. Hon försöker ta sig förbi, men katten fäller henne och river upp ett sår i pannan och slickar i sig hennes blod. Clara får kattlössjukan och blir rejält sjuk. Hon och sin mamma åker till den märkliga moster Isa. Clara kan bara minnas att hon träffat henne en gång och när hon först ser Isa ligger något vilt och indian-aktit över hennes drag. Förundransvärt blir hon bra på ett dygn. Clara och Oskar (hennes bästa vän) ser senare en ängel med jordiga vingar och med neongula ögon, som heter Kimera och hon är ute efter Clara, hon vill ha något från Clara…! Samtidigt som hennes mamma verkar dölja något som hon tillslut låter moster Isa berätta. Clara är en Vildhäxa, en som har en särskild kontakt med naturen. Clara blir tränad, men hon orkar knappt lägga ner energi på arbetet. Ingenting är sig längre likt. Vad är det som Kimera vill ha hos henne och vad vill den svarta katten?

Jag hade helt andra förväntningar på boken. Jag trodde att boken skulle utspelas i medeltida städer. Men den utspelas i nu-tid, med mobiltelefoner och datorer mm. Jag trodde det från citat från baksidan (från sida 123):

“”Hon kanske är en häxa”, sa Kimera till sist. “Men hon är fortfarande en lögnerska! Jag kräver att hon prövas med eld så att vi ser vad som sant och vad som är lögn!”
“Eldprovet?” sa Thuja. “Det är ett hårt prov för en så ung häxa.”
“Om hon verkligen är en häxa och talar sanning…” sa Kimera, “så har hon inget att frukta – eller hur?””

Språket i boken är bra, den är väldigt lättläst och jag läste ut den på 2 dagar. Jag tycker att den ibland var lite ytlig i känslorna och själv är min uppfattning att inte spänningen blev riktig framstående.

Karaktärerna var även dem lite ytligt förklarade och deras egenskaper blev inte så tydliga. Jag tycker om förklaringen till Kimera som var mer ingående, men resten av karaktärerna blev väldigt bleka och jag tycker inte att scenerna framstår särsklit väl i den här boken.

Jag tycker att boken är vänd till mer yngre läsare som 9-12 år. Boken är 146 sidor och som jag nämnde tidigare, det är väldigt lättläst text och jag tycker själv att framsidan drar mig mer till boken, än handlingen. Temat är häxor genom hela boken, mer specifikt vildhäxor. Det blir 5 av 10 stjänor från mig.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇