Bokrecension: viktoriansk fantasy del 1

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

I vÄr har jag rÄkat hamna i ett skov av viktoriansk fantasy. Inte sÄ konstigt egentligen, med tanke pÄ att jag verkligen gillar den viktorianska eran och dessutom Àr ett stort fan av urban fantasy.

En av författarna som verkligen fĂ„ngat mig Ă€r Libba Bray. Hennes trilogi om sextonĂ„riga Gemma Doyle (A Great and Terrible BeautyRebel Angels och The Sweet Far Thing) utspelar sig pĂ„ 1890-talet, och tar sin början i Indien, dĂ€r Gemma Ă€r uppvuxen. Men efter att hennes mor dött under mystiska omstĂ€ndigheter tvingas familjen Ă„tervĂ€nda till London och Gemma skickas till en internatskola för att fostras till en god hustru och husmor. Det Ă€r bara det att Gemma inte Ă€r sĂ€rskilt intresserad av den potentiella framtiden. I stĂ€llet vill hon utforska de krafter hon börjat ana inom sig, krafter som kan ta henne till andra vĂ€rldar dĂ€r hon kan förverkliga sig sjĂ€lv och vara precis sĂ„ fri som hon alltid drömt om. Tillsammans med sina tre nya vĂ€nner rymmer hon frĂ„n internatet om nĂ€tterna för att ge sig hĂ€n Ă„t magin. Men att leka med krafter man inte förstĂ„r eller behĂ€rskar kan vara mycket farligt 


Att fantasy skrivs ur ett feministiskt perspektiv hör ju inte direkt till vanligheterna, men det Àr i hög grad precis det Libba Bray gör. Det som tilltalar mig mest med böckerna Àr sÀttet flickorna anvÀnder magi för att undslippa de stereotypa könsroller de tvingats in i av samhÀllet. I sin egen vÀrld har de ett milt sagt begrÀnsat svÀngrum, och de förvÀntas finna sig i att andra tar beslut kring deras framtid över deras huvuden. I de magiska vÀrldarna Àr det dÀremot möjligt för kvinnor att ha makt, nÄgot som blir flickornas frÀmsta drivkraft.

Gemmas frÀmsta mÄl i livet Àr alltsÄ inte att vinna en ung (övernaturlig) mans kÀrlek, Àven om sexualitet och attraktion ocksÄ spelar en roll i boken, utan att fÄ rÀtten att bestÀmma över sitt eget öde och ta kontroll över sin egen tillvaro. Mest av allt strÀvar hon efter att förstÄ och behÀrska sin förmÄga, Àven om den ibland kan vara skrÀmmande.

Men nÀr man har magiska förmÄgor finns det alltid andra som vill anvÀnda dem i eget syfte, och mÄnga kÀmpar för att tvinga Gemma att gÄ just deras Àrenden. Att hon som ung kvinna har sÄ mycket makt provocerar och hennes rÀtt till kraften ifrÄgasÀtts stÀndigt. Fostrad som hon Àr till att behaga försöker Gemma till en början tillfredstÀlla deras krav, men allt eftersom inser hon att hon först och frÀmst mÄste lita till sitt eget omdöme och inte blint följa andras.

HÀr finns ocksÄ ett klassperspektiv, gestaltat i Gemmas vÀn Ann, som Àr dubbelt begrÀnsad, inte bara som kvinna utan som en kvinna utan familj och tillgÄngar. Eftersom hon inte har nÄgot arv Àr hon otÀnkbar som hustru och hennes enda möjlighet att försörja sig Àr att bli guvernant till andras barn. Trots magin har hon svÄrt att tro att nÄgon förÀndring Àr möjlig i det fallet. Hennes öde tycks beseglat, men hon kan inte sluta drömma.

Gemma sjÀlv kÀmpar mot sin attraktion till den indiske pojken Kartik. Eftersom han Àr omöjlig som potentiell fÀstman vÄgar hon vara sig sjÀlv ihop med honom, medan hon tillsammans med de mÀn som skulle kunna intressera sig för henne, stÀndigt mÄste lÄtsas vara nÄgon hon egentligen inte Àr. Hon inser att en stor del av hennes tillvaro som vuxen kvinna kommer att gÄ ut pÄ just detta. Att spela ett spel, att upprÀtthÄlla en fasad och foga sig i det andra vÀljer Ät henne, medan hon sjÀlv lÀngtar efter sanning och Àrlighet, frihet och möjligheten att göra egna val och inte stÀndigt underkasta sig andras vilja. Hon inser ocksÄ att det kommer att krÀvas mycket mer Àn bara magi för att Àndra pÄ det. Den magiska vÀrlden ger en tillfÀllig fristad, men kommer verkligheten nÄgonsin att erbjuda henne samma sjÀlvstÀndighet? Eller Àr hon dömd till att leva ett stÀndigt dubbelliv?

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇