Bokrecension: Världskrig Z – en muntlig historik över zombiekriget

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Max Brooks roman blev en succé och även en storfilm med Brad Pitt i huvudrollen. Jag läste boken då den kom ut och har även sett filmen. Boken är bättre – förstås. Nu har jag läst om boken, som ett led i mitt nyårslöfte att läsa om favoriter. Man får läsa en rapport som inte blev godkänd av WHO, fastän beställd av denna organisation. Istället har rapportförfattaren gett ut rapporten som en bok. Här får man möta flera olika människoöden och hur de kom att påverkas av zombiekriget. 

För bara tio år sedan hade Zombiekriget varit nära att utplåna hela mänskligheten.
En namnlös författare, driven av behovet att bevara de överlevandes erfarenheter från de apokalyptiska åren, bestämde sig för att resa över USA och resten av världen.
Världskrig Z består av hans intervjuer med de människor han mött: smugglare och militärer som varit aktivt involverade i kampen, men också vanliga civila som en gång stått ansikte mot ansikte med den här tidens levande – eller snarare odöda – helvete.
Vittnesmålen sträcker sig från den ökända byn Nya Dachang i Förenade Kinesiska Federationen, där pandemispåret tog sin början med tolvårige »Patient Noll«, via de namnlösa skogar i norr där otaliga människor sökte tillflykt i kylan, till ett Sydafrika där Redekerplanen ingav mänskligheten hopp – till ett outsägligt pris.

När jag läste den första gången så tyckte jag den var jättebra och slukade boken. Nu däremot har jag vissa invändningar; jag tycker kapitlen är alldeles för korta. Man hinner just så pass lära känna en person, så avslutas berättelsen och en annan person dyker upp. Det blir för mycket hit och dit. Jag vet inte varför jag inte stördes när jag läste boken första gången. men kanske berodde det på att själva upplägget var nytt för mig? Men boken är aboslut läsvärd, så har du inte läst den så gör det!

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇