Bokrecension: Världens viktigaste kyss

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Författare: David Levithan
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2014
Serie: –
Sidantal: 196
Språk: Svenska
Originaltitel: Two Boys Kissing
Nyckelord: vardag, HBTQ, kärlek, att kyssas, våga vara sig själv
Övrigt: Utläst 23 Janurari 2015

Det här är en bok av David Levithan och bli inte förvånade över hans sätt att skriva. Han är verkligen en mästare på att komma på saker + att skriva fina meningar, som jag knappt förstår. (haha!) Jag tror fortfarande att min favorit av Levithan är boken Jag, En. Du hittar recension på den här.

~

Harry och Craig bestämmer sig för att slå världsrekordet i världens längsta kyss i ca 32 timmar – stående och utan att släppa kontakten med den andres läppar. Den där kyssen kommer att följas av världen över. Deras familj och vänner kommer stötta dem i genom det. Framförallt kommer Harry och Craig stötta varandra, genom kören av glåpord. Men också jubel!

Det är även Neil och Peter som försöker finna tryggheten i varandra, våga vara sig själva samt blåsa bort alla orosmoln av svartsjuka. Det är även Ryan och Avery som precis träffats på en HBTQ – bal. Sen finns det Cooper vars liv slås i spillror.

Alla dem här har något gemensamt. De gillar alla killar. Och alla är killar. (Undantag: Avery som är transsexuell? Rätta mig om jag har fel.. :/) De alla bevakas även av gamla farbröder, män och pojkar som dött i aids. Under den tiden där aids var något föraktfullt, samt homosexualiteten. Männen vill pusha pojkarna för att de har chansen att göra det som dem inte fick under sin livstid. Att kyssas ute på gatan och att älska med varandra utan att behöva vara rädd för aids. De vill att killarna ska få leva med dem de älskar.

Omdöme och tankar:

Vad jag skrev på goodreads under läsningen:
“I början hade jag lite svårt att komma in i boken, men kan göra med att sättet den är skriven på är lite annorlunda. Men bli inte förvånad, vi snackar Levithan ju! Här betraktas huvudpersonerna av alla (pojkar) som dött i aids före dem. De lämnar lite kommentarer då & då, samt bjuder på vackra meningar. Gillar verkligen boken nu!! Särskilt kyssen mellan Harry & Craig! 😀 de försöker ju slå världsrekordet! Godnatt!”

Just det där med pojkarna som dött i aids, att dem lämnar kommentarer ibland och bjuder på vackra meningar är verkligen sant! Men alla dessa välutvecklade meningar (som jag inte alltid fattar) gör att det går ganska segt i bland. Jag själv rekommenderar ett lite snabbare tempo. Men i början gillade jag verkligen den här boken, men sen efter ett tag var den inte lika rolig längre. Så enligt mig var första halvan av boken intressantast!

Det är ju ganska många huvudkaraktärer i boken, vilket kan bli lite rörigt ibland. Själv gillade jag mest kyssen mellan Harry och Craig, samt Niels och Peters relation. Sen gillade jag vissa bikaraktärer också. Men de andra gick såklart också bra att följa, men ja jag gillade dem jag nämnde innan mer. Men du som inte gillar många karaktärer borde kanske skippa den här.

Men ja, vissa delar av boken gillar jag och vissa är sjukt sega. Det är ett väldigt långsamt tempo, så du borde inte läsa den om du är sugen på en snabb thriller eller deckare egentligen. För det var verkligen jag. Så tidpunkten för bokens läsning var inte så bra. Men det var ett bibliotekslån så kände mig lite manad till att läsa boken.

Men en sammanfattning : fin bok, lite seg, intressant uppbyggnad samt handling. Det intressantaste var slå-världsrekord-kyssen. Levithan skriver på det sätt som bara han kan. Kanske inte hans bästa bok. Som jag skrev längst upp gillade jag boken Jag, En mycket mer. Men helt klart läsvärd. Och pricka in boken när du vill ha en lugn bok. Du ska vara sugen på just den genren, och ingen annan! För att få bäst läsupplevelse! ♥

Har ni läst boken? Vad tyckte ni om den? Annars ska ni läsa den? 🙂

Inlägg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇