Bokrecension: Våga stå upp!

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Våga stå upp! Bli en roligare talare

Författare: Karin Adelsköld

Illustrationer: Marja Nyberg

Förlag: Ica Bokförlag

Är du en av dem som får svettningar, skakande knän, magknip eller ren dödsångest bara av tanken på att hålla tal? Eller är du en sådan som på sin höjd blir lite torr i munnen, men som ser poängen med att få publiken att skratta istället för att gäspa när du drar dina powerpoints?

Karin Adelsköld har tagit fasta på att man som talare kan komma långt med hjälp av humor. Istället för att bara använda sig av traditionell retorik, finns det massor av teknik att hämta från ståuppkomikens värld.

Författaren, som är vald till årets kvinnliga komiker, skriver insatt om ämnet. Fakta varvas med roliga exempel, illustrationer och citat från kända ståuppare och politiker. Vi får tips på allt från att hitta humor, förbereda och ladda upp till att hantera scenskräcken när vi väl står där och förväntas säga något kul. Som tur är får vi också veta hur vi kan hantera  problem som dyker upp. Själv är jag djupt tacksam för avsnittet som handlar om hur en mikrofon ska hållas och hur myggor respektive headsets ska sitta. För vissa av oss är tekniken är mer scary än publiken.

Texten är lättläst och tydlig. Inga krångligheter. Som läsare känner jag inte att jag blir undervisad, utan mer att jag får praktiska råd av en generös person som brinner för att dela med sig. Det skadar inte att boken även funkar som en riktigt skön boost för självförtroendet.

Rätt nivå kan vara en svårighet inom facklitteratur, men jag tycker att författaren lyckas med konststycket att göra boken anpassad till en bred publik. Den bör passa helt ovana talare, likaväl som vana föreläsare utan kunskap om ståupp. Och vem vill inte bli roligare?

Mitt i allt det enkla, tydliga och lättlästa får vi inte glömma att Karin Adelsköld förmedlar något viktigt. Precis som hon skriver så kan skratt påverka immunförsvaret och göra oss mindre stressade. Humor hjälper oss att förhålla oss till sådant som är jobbigt. Det gör också åhörare mer benägna att lyssna och det i sin tur kan påverka hur mycket som helst.

Stort plus för att boken är så praktiskt inriktad och för alla citat och exempel som gör läsupplevelsen kul. Författarens attityd på omslaget är störtskön och illustrationerna av Marja Nyberg har en egen stil som jag gillar. Hitttar inget att dra ner på, så det måste helt enkelt bli ett helt kakfat i betyg: 10 kakor av 10 möjliga.

Missa inte den här boken om du vill stärka din förmåga att tala inför folk. Överhuvudtaget tycker jag att den bör läsas av alla som vill utveckla sin talang i att se det humoristiska omkring sig. I min bokhylla kommer den att finnas kvar som en snuttefilt att tanka trygghet från varje gång jag ska hålla föredrag eller tal.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇