Bokrecension: TVÅ SOLDATER av Roslund & Hellström, Piratförlaget 2012

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Författarparet Anders Roslund och Börge Hellström behöver väl ingen närmare introduktion då de haft en serie av succéer bakom sig. TVÅ SOLDATER är den sjätte boken men det är den första jag har läst men, det blir säkert fler.
TVÅ SOLDATER är en pessimistisk bok. Den handlar om en fiktiv Stockholmsförort där gängkriminaliteten härskar, där rädslan styr och där småkillars högsta önskan är att bli bekräftade av de några år äldre ”riktiga” gängmedlemmarna. Det är den vägen Leon och Gabriel har vandrat och nu, vid 18 års ålder ska de ta sista steget för att nå toppen. Den topp som består av att hamna högst upp på polisens lista över farliga gäng. Huvudstoryn är att de båda planerar Leons rymning från ett fängelse och att därefter skall spränga en polisstation, just för att bli de farligaste. Men det finns ett antal sidoberättelser som alla andas samma hopplöshet.
Boken ger en mycket mörk bild av förortslivet och förutsättningarna, främst för unga pojkar, att bli en del av samhället. Den varvar ilskan med resignation. Jag vet inte hur mycket av detta som är sant i nutid och hur mycket som är dystopi men, de rubriker om skjutningar i Backa och Biskopsgården som Göteborgs-Posten har nästan dagligen gör att boken känns realistisk.
TVÅ SOLDATER är, socialrealismen och samhällskritiken till trots, en mycket spännande bok och underhållning är en av författarduons målsättningar. Beskrivningarna av karaktärer och miljöer är detaljerade och mångfasetterade. Man får som läsare en stark närvarokänsla. Språket är också av mycket hög klass. Författarna använder en modern och direkt berättarteknik och hoppar gärna fram och tillbaka i tidsperspektiv och mellan personer. Ibland blir det väl mycket och det känns störande att behöva läsa om ett stycke då och då för att komma underfund med syftningarna.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇