Bokrecension: Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Titel: Tre saker jag inte vet om dig
Originalets titel: Tell Me Three Things
Författare: Julie Buxbaum
Antal sidor: 358
Serie: –
Förlag: Lavender lite
LĂ€nkar: Adlibris ᛁ Bokus ᛁ Goodreads

NÄgon/Ingen: Àr det bÀttre med dig? det kÀndes som om du befann dig i ett vakuum tidigare i veckan. jag var orolig. Jag: Definitivt bÀttre. Tack för att du frÄgade. Och du dÄ? Allt vÀl?NÄgon/Ingen: visst, helt okej, antar jag. inte mitt bÀsta Är.Jag: Vet hur det Àr.NÄgon/Ingen: gör du? hoppas egentligen inte du gör det, men misstÀnker att du gör det. du har sorgsna ögon.Jag: Har jag? Och nÀr har du sett mina ögon?NÄgon/Ingen: det har jag inte. inte riktigt. och jag menade egentligen dina ögonbryn. du har sorgsna ögonbryn.Jag: Jag har ingen aning om vad jag ska göra med den informationen. Botox?NÄgon/Ingen: och sÄ har Chicagotjejen blivit Los Angeles-tjejen. men nix. 

Handling (frĂ„n Goodreads): TvĂ„ Ă„r har passerat sedan Jessie förlorade sin mamma. NĂ€r hennes pappa trĂ€ffar en ny kvinna rycks Jessie upp med rötterna och tvingas lĂ€mna sitt Ă€lskade Chicago och flytta till Los Angeles. Jessie vantrivs i sin nya skola dĂ€r alla kĂ€nns plastiga och ingen pratar med henne, inte ens hennes nya styvbror. DĂ„ börjar mejlen frĂ„n NĂ„gon Ingen komma. Hen pĂ„stĂ„r sig vilja hjĂ€lpa Jessie att acklimatisera sig till bĂ„de skolan och livet i LA. Jessie Ă€r till en början skeptisk. Är det bara nĂ„gon som driver med henne? NĂ€r hon till slut vĂ„gar lita pĂ„ att NĂ„gon Ingen vill henne vĂ€l, vĂ€xer en stark vĂ€nskap fram, och kanske ocksĂ„ kĂ€rlek. Men vem Ă€r NĂ„gon Ingen, egentligen?

Omdöme: Jag tyckte verkligen om den hĂ€r boken. Den Ă€r lĂ€ttsam och seriös pĂ„ en och samma gĂ„ng, och huvudkaraktĂ€ren Jessie tog det inte mĂ„nga sidor innan jag föll för. Men framför allt tyckte jag sĂ„ mycket om Tre saker jag inte vet om dig, för att den kĂ€ndes vĂ€ldigt genuin. BerĂ€ttelsen Ă€r trovĂ€rdig, inte för överspelad, men Ă€ndĂ„ intressant, och Jessie vĂ€ldigt enkel att relatera till. Äkta var ett adjektiv som fortsatte att poppa upp i min hjĂ€rna under lĂ€sningens gĂ„ng.

En sak jag verkligen fastnade för i boken var hur den beskrev första kĂ€rleken och förhĂ„llanden. Det Ă€r nĂ„got med sĂ€ttet Jessie beskriver hur det kĂ€nns att bli förĂ€lskad för första gĂ„ngen, om hur lĂ€skigt det Ă€r för att det Ă€r sĂ„ nytt, som slĂ„r an nĂ„got i mig. Det kĂ€nns sĂ„ vĂ€ldigt genuint. NĂ€r Julie Buxbaum skriver om hur det kanske faktiskt Ă€r enklare att vara förĂ€lskad pĂ„ avstĂ„nd, hur det ibland nĂ€stan kĂ€nns som om det Ă€r att föredra, för att man dĂ„ inte mĂ„ste öppna upp sig. Inte mĂ„ste bli sĂ„dĂ€r sĂ„rbar som man blir nĂ€r man intimt kommer nĂ„gon nĂ€ra, speciellt första gĂ„ngen – dĂ„ vill jag bara jubla, för det Ă€r ju precis sĂ„ det kĂ€nns. Att vara kĂ€r i nĂ„gon handlar inte bara om att sitta och klottra hjĂ€rtan i sitt skrivhĂ€fte, det handlar ocksĂ„ om att vara livrĂ€dd, förvirrad och osĂ€ker, och det fĂ„ngar Buxbaum pĂ„ ett vĂ€ldigt fint sĂ€tt.

Men det Ă€r inte bara det dĂ€r nya i kĂ€rleksrelationer som Tre saker jag inte vet om dig, fĂ„ngar vĂ€ll – jag vill Ă€ven applĂ„dera vĂ€nskapsrelationen mellan Jessie och Scar. Speciellt deras brĂ„k var nĂ„got jag fastnade för. För grejen med Jessie och Scar Ă€r att de inte brĂ„kar om nĂ„got som killar eller avundsjuka eller nĂ„got annat kylsigt vi lĂ€st om förut. De brĂ„kar för att de bĂ„da rĂ„kade gĂ„ igenom mycket pĂ„ en och samma gĂ„ng och glömde bort att vara bra vĂ€nner till varandra. De blev sĂ„ upptagna med att tĂ€nka pĂ„ sig sjĂ€lva att de inte fanns dĂ€r för den andra nĂ€r denna behövde det, och nĂ„gonting med det kĂ€nns vĂ€ldigt naturligt. Skulle jag börja brĂ„ka med mina vĂ€nner skulle det mest troligen vara över nĂ„got sĂ„dant, för det hĂ€nder. Hela tiden. Att smĂ„ missförstĂ„nd sker, eller man glömmer att se det frĂ„n nĂ„gon annans synvinkel för man Ă€r sĂ„ upptagen med att ta hand om sig sjĂ€lv. DĂ€rför Ă€r det kanske viktigt att bli pĂ„mind om ibland. Att bara för att du gĂ„r igenom nĂ„got betyder det inte att nĂ„gon annan inte ocksĂ„ gör det. Helt rĂ€tt skrivet att Julie Bauxbaum. Helt rĂ€tt.

SÄ, relationerna Àr bra. Handlingen och karaktÀrerna kÀnns genuina och Àkta. Dessutom har boken ett vÀldigt bra flyt. Den innehÄller bÄde drama, tyngre Àmnen, kÀrlek och en nypa humor. Stora delar av historien berÀttas Àven genom chatt-konversationer och mail, vilket Àr en helt briljant iden för att hÄlla tempot uppe, och det gör att boken aldrig riktigt blir trÄkig eller kÀnns lÄngdragen. LÀgger man dessutom till att boken hanterar Àmnen sÄ som bortgÄngen av nÄgon man Àlskar och komplicerade familjerelationer, sÄ har vi alla ingredienser som behövs för att skapa en bok som Àr bÄde viktig och underhÄllande. Vad mer kan man önska sig?

Sammanfattning: En Ă€kta berĂ€ttelse som lyckas vara lika underhĂ„llande som viktig. Tre saker jag inte vet om dig Ă€r en genuin skildring om hur det Ă€r att vara ung och behöva balansera en hel massa olika aspekter av sitt liv pĂ„ en och samma gĂ„ng. Fin, mysig och lĂ€ttlĂ€st. Rekommenderar starkt.

Vad tycker ni sjĂ€lva om Tre saker jag inte vet om dig? Dela mer er av era Ă„sikter i kommentarerna!
Ha det gott!

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇