Bokrecension: Started Early, Took My Dog

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Titta vilket tjusigt bokomslag. Satt och tittade pÄ det lite dÄ och dÄ nÀr jag lÀste, bara för att det var sÄ fint med de dÀr valven och det lila blommönstret lÀngst ned.

I nÄgra dagar vandrade jag i alla fall runt i Kate Atkisons universum, nÀrmare bestÀmt i hennes senaste roman i deckarform (för det Àr en deckare som egentligen Àr mer av en roman). Hon Àr lite grann en sÄdan dÀr författare som skapar sin egna, speciell atmosfÀr, och, tja, vÀrld.
Jag tror att det Àr vad som skulle kallas för en fristÄende fortsÀttning pÄ hennes tidigare deckare, men blir nog bÀttre om man satsar pÄ att lÀsa de tidigare böckerna först, i rÀtt ordning.

NÄvÀl, alla Kate Atkinsons böcker har vissa sÀrskilda ingredienser, som t.ex. hennes humor, som Àr av den torra och samtidigt lite underfundiga engelska sorten. Sedan Àr det ocksÄ beskrivningen av engelskt liv, karaktÀrer som vÀxt upp i efterkrigstidens england, och hoppandet mellan tre eller fyra olika karaktÀrers berÀttelser, som sedan knyts ihop i slutet av boken.

I deckarna finns det sÄklart ocksÄ en detektiv, som i Kate Atkinsons fall Àr en ex-soldat, ex-polis och numera alltsÄ detektiv vid namn Jackson Brodie. Med ett behov av att skipa rÀttvisa och hitta försvunna mÀnniskor som sÀgs komma sig av att hans Àldre syster gick en ond brÄd död till mötes i unga Är. Jackson Àr av typen, tyskt, stark, envis som en gammal get och dÄlig pÄ sina egna kÀnslor, men snÀll mot folk i allmÀnhet och noll skelett i garderoben.

Ingen miss Marple direkt, alltsÄ, och kanske inget sjÀlvutnÀmnt geni som Sherlock heller. Parallellt med sjÀlva deckargÄtan sÄ fÄr man följa hans förhÄllanden med olika fruar (serial monogamist) som alla pÄ nÄgot vis Àr lite fel för honom.
Ibland undrar jag om Kate Atkinson hittat pÄ honom som en ursÀkt till resten av storyn, ibland om hon hittat pÄ en detektiv sÄ som hon förestÀller sig en sÄdan, eller om hon bara vill djÀvlas med alla kvinnliga lÀsare genom att sÀlla sig till skaran av författare som skapar mr Darcy-liknande karaktÀrer.

Ett vanligt tema i deckarna Àr folk som försvunnit, barn eller mödrar. I den hÀr deckaren Àr Jackson anlitad för att spÄra de biologiska förÀldrarna till en kvinna som blev tagen frÄn dessa nÀr hon var liten, och nu inte har nÄgot minne av dem. Under sina efterforskningar blir han dessutom vittne till hur ett annat barn, 4-Äriga Courtney, skiljs frÄn sin mamma utanför en snabbmatsaffÀr. Hennes vÀrsting (prostituerad, beroende av olika substanser, snattar i affÀren etc) till mamma sÀljer henne nÀmligen till en kvinnlig pensionerad, barnlös ex-kommissarie, som plötsligt fÄtt en ingivelse och vill rÀdda ungen frÄn en jobbig uppvÀxt.

Vittne till denna transaktion Àr ocksÄ en gammal dam, skÄdespelerskan Tilly. I och för sig Àr alltsÄ Jackson dÀr pÄ ett annat uppdrag och tar inte direkt upp jakten pÄ Courtney, utan han lyckas istÀllet göra nÄgot nÀstan liknande, nÀmligen skaffa sig en hund som han tar frÄn den aggressiva, biffiga hussen som var i full fÀrd med att misshandla det arma djuret.

Resten av storyn tÀnkte jag inte avslöja, förutom att man sedan parallellt fÄr följa Jackson, Tilly, den kvinnliga ex-kommissarien och Àven en polis vid namn Barry, och att deras öden visar sig hÀnga ihop pÄ slutet.

Eftersom den faller precis mellan deckare och roman sÄ kan det vara svÄrt att inte hasta för att fÄ reda pÄ hur det gÄr, men kanske Àr det hÀr en bok som förtjÀnar att lÀsas lite lÄngsammare.
Det hĂ€r Ă€r för övrigt en ganska mörk story, som fortsĂ€tter lite pĂ„ temat utsatta barn, och kvinnor. Även en annan grej som Ă„terkommer lite hĂ€r och dĂ€r i hennes böcker Ă€r mödrar som Ă€r frĂ„nvarande pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, fysiskt eller psykiskt. Finns i och för sig mer i hennes romaner, dĂ„.

Helt orelaterat till bokrecensionen Àr att jag precis Àndrat designen pÄ bloggen, nytt Är och omvÀxling förnöjer, osv.

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇