Bokrecension: Spejarens lärling av John Flanagan

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Serien Spejarens lärling, skriven av John Flanagan som du kan läsa mer om i mitt inlägg ”Topp tio: Författare!”, är en serie jag har läst många, många gånger och aldrig upphört att älska.

Serien handlar om en ung kille i femtonårsåldern (i början av serien) vid namn Will. Han lever i det medeltida kungariket Araluen som är baserat på det medeltida England. Will, som är en så kallad myndling på slottet i Redmont (ett av Araluens landskap) börjar gå i lära hos den bistre spejaren Halt. Spejare som dels är kungarikets underrättelse tjänst men också gör en massa andra saker, är en elitgrupp inom kungariket och trots att Will egentligen drömde om att bli en riddare så finner han spejarnas arbete är både farligt och spännande.

I serien Spejarens lärling finns det just nu totalt 12 böcker, den första heter Gorlans ruiner (orginaltitel: The ruins of Gorlan). Flanagan har sagt att han inte kommer att skriva fler, men man kan ju alltid hoppas säger jag. Serien i helhet handlar om Wills resa från lärling till Spejare. Den är fyllt med massor av roliga och spännande karaktärer, varav vissa inte är människor men de blir inte sämre för det. Series, trots att det kan verka så, är till 99,9% inte en fantasy serie. Under seriens gångs får man dock vissa lätta ledtrådar till aningen övernaturliga fenomen men det är aldrig något som påverkar handlingen. Det finns även vissa varelser i serien som inte finns i vår värld men som såvitt jag har uppfattat det inte är magiska.

En sak som jag verkligen tycker om med spejarna är deras torra humor och eviga sarkasm. Jag som anser att sarkasm är en av de bästa formerna av humor finner deras ständiga flöde av sarkastiska kommentarer väldigt roande. VARNING: Om du inte gillar sarkasm, LÄS INTE DENNA SERIE. Eller gör det och lär dig hur roligt det kan vara.

Min favoritkaraktär i serien är Halt, för han är väldigt tillbakadragen men har mjuka sidor som han bara visar upp för vissa personer. Han har också väldigt bra humor och är en fantastisk ledarfigur. Jag gillar också att han inte bryr sig om vem man är, hans respekt är något man måste förtjäna vare sig man är kung eller bonde.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇