Bokrecension: Sofia Lundberg: Den röda adressboken

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Bokens titel: Den röda adressboken
Författare: Sofia Lundberg
Originalets titel: –
Översättare: –
Förlag & år: Bullet Point Publishing 2015
Antal sidor: 287
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
Läst format: Ljudbok
Uppläsare: Gunilla Leining
GoodReads medelbetyg: 4.0
Boktipset förväntat betyg: 5.0
Betyg: 3.5

Handling

Doris lever ensam i sin lägenhet på Bastugatan i Stockholm och får endast besök av hemhjälpen. Hon för videosamtal med sin systerdotter Jenny och hennes familj som bor på andra sidan Atlanten. Doris har en adressbok som hon haft sedan 1928 och en dag börjar hon skriva ner sina minnen om alla de människor hon har träffat under sitt händelserika liv. Ett liv som tagit henne från Stockholm, via Paris till New York.

Recension

En ganska rar berättelse om en ensam äldre dam som har så otroligt mycket livserfarenhet och kunskap. Som har upplevt så otroligt mycket under sin livstid, men som nu är ensam kvar och bor på ett åldringshem. Där skriver hon om de människor som har berört och betytt något för henne, de finns alla i hennes röda adressbok. Hon vill lämna boken till sin ända efterlevande släkting, hennes systers barnbarn Jenny som bor i USA och som hon skypar med för att håll kontakten.

Emellanåt tycker jag lite synd om Doris som inte har några släktingar i närheten som kunde besöka henne och hennes vänner har dött. Men Doris verkar vara nöjd med sitt liv och vi får ta del av en ganska gripande berättelse om tidigt ansvar, syskonkärlek, resor, omtumlande förälskelse mm. Vad den här boken skildrar på ett fint sätt är livet helt enkelt. Såsom det är med kärlek, besvikelse, förväntningar och tacksamhet för det man fått uppleva i livet.

Betyg 3.5, Sofia Lundberg, Sverige

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇