Bokrecension: SMÅ SOLFÅGLAR LÅNGT BORTA av Christie Watson, Ponto Pockets 2012

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Detta är en bok om en mycket annorlunda miljö jämfört med den jag har fått förmånen att växa upp i. Så annorlunda att det är omöjligt att avgöra trovärdigheten i miljöbeskrivningarna. Det som tvekar i trovärdighet är dock den alltför kloka ”berättaren” – 12-åriga Blessing.
Från en relativt trygg medelklassmiljö i Lagos rycks Blessing tillsammans med ”Mama” och brodern upp och tvingas flytta ut hem till morföräldrarna som bor i det oroliga Nigerdeltat. Allt på grund av att fadern skaffat en ny kvinna. Från trygg skola och mathållning till en ganska påver tillvaro i storfamilj. Morfadern skaffar hustru nummer två och trots att det är knapert håller man sig med chaufför med fyra hustrur och massor av ungar. Trots motgångar som att inte få fortsätta skolan finner sig Blessing tillrätta tack vare mormor som är berättelsens andra starka kvinna. Blessing får lära sig till barnmorska vilket hon älskar.
Watson, som själv är vit engelsk medelklass, har skrivit en bok där Blessings mono- och dialoger dominerar. Den behandlar skickligt hur vi projicerar våra önskningar om hur människor borde vara, hur vi till och med ljuger för oss själva. Egentligen är det en feel-good bok om det inte vore för broderns död. Det mesta reds ut av kloka Blessing och hennes ännu klokare mormor. Boken tar också upp många heta ämnen såsom barnkrigare, oljebolagens rovdrift och könsstympning men utan någon riktig nerv.
Jag fick boken till låns av en god vän utan att ha hört talas om varken boken eller författaren och hade inga förväntningar. Jag hade mycket svårt att fastna för den i början och den blev liggande ett par gånger efter att ha läste ett par kapitel. Jag brukar inte läsa färdigt om jag inte känner fullt ut för det men tyckte ändå att jag skulle ge den en sista chans. Då blev det plötsligt bättre flyt och intressantare dialoger. Det kommer inte att hamna i favorithyllan men gillar man feel-good och överkloka, men ej förnumstiga, 12-åringar så är den absolut läsvärd.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇