Bokrecension: Slutstation rättspsyk. Om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott av Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Titel: Slutstation rättspsyk. Om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott
Författare: Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson
Förlag: Pocketförlaget

Inlägg skrivet av Hanif.

Det här är en skakande skildring om kvinnor som lider av allvarlig psykisk ohälsa. Det handlar om kvinnor med ett svårt självskadebeteende som den ”vanliga” psykiatrin mer eller gett upp hoppet om. Vi får följa personer som har hamnat på rättspysk, där de (van)vårdats tillsammans med människor som dömts för brott. Jag läste halva boken, sedan var jag tvungen att ta en paus på flera veckor för att orka till slutet.

Boken beskriver en hemsk miljö. Dessa kvinnor får inte god hjälp utan man försöker med en sorts straff- och belöningsstrategi tvinga dem att sluta skada sig själva. De blir utsatta för och hotas med olika metoder, både lagliga och olagliga, som till exempel handskar, hjälmar, bältessängar och isoleringsceller. Detta är vidrig läsning och flera av kvinnornas berättelser lämnar mig djupt berörd. De verkar helt rättsslösa och en del dör till och med. Boken väcker många frågeställningar runt etik och moral vid psykiatrisk tvångsvård. Jag vill påstå att detta är en rättsskandal som kommit i ljuset.

Författarna beskriver hur de försöker att ändra dessa kvinnors situation, men myndigheter och andra verkar inte bry sig, trots att lagar bryts. Boken är ett viktigt samtidsdokument och får nio kakor av tio. Författarna har gjort ett gediget arbete och har drivits av ett starkt rättspatos.

Hanif

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇