Bokrecension: Skuggan över Dianor av

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Skuggan över Dianor
Författare:
Förlag: Egenutgiven e-bok som finns gratis på författarens blogg: johanlindback.wordpress.com

Inlägg skrivet av Hanif

Johan har jag varit kompis med i mer än två år på Facebook och jag brukar dessutom läsa hans blogg plus att han bloggar här på 1MiljonBoktips med mig. Han känns ibland som en nära vän trots att vi aldrig har träffats så därför ger jag inte hans bok något betyg här på bloggen. Ni får se detta som ett bra kompisboktips helt enkelt.

Johan har gjort det möjligt att läsa den här e-boken gratis genom att ladda ner den från hans hemsida här. Det är den första boken i en lång serie som heter Det magiska förbundet. Totalt ska det bli sju böcker.

Det här är renodlad fantasy som handlar om folket i Dianor som är förtryckt av fyra magiker som har ingått ett magiskt förbund. Den elakaste, farligaste och mäktigaste heter Zamudar. Han har en stor armé av väktare. Det finns dock människor som försöker kämpa emot de onda. De har flytt och bor på andra sidan Nattbergen i en stad som heter Valenda. Här växer Isabella upp med sin far Överste Harik. Han är överbefälhavare hos Kung Leandro. Isabellas bror och Överste Hariks son Vincent verkar utgöra ett hot för Zamudar och kidnappas. Men en annan bror växer upp hos familjen, pojken Elio som blivit föräldralös. Man får också följa prinsessan Novalie, hennes kammarjungfru Kiara och magikerlärlingen Mederin.

Det händer mycket saker och det är lätt att tycka om de olika karaktärerna. Ungdomarna kämpar för att göra vad som är rätt och riktigt och bryr sig om varandra på ett väldigt omtänksamt sätt. De reflekterar också mycket över sig själva och andra mycket sympatiskt. Till och med när fem av dem blir utsända, tillsammans med en rebell, att hitta ett magiskt svärd oroar sig Elio till exempel om dynamiken i gruppen. De är inte heller så klyschiga fantasyfigurer, Isabella är soldaten som är duktig på krig och Elio lugn, eftertänksam och snäll. Han oroar sig mycket för vad folk tycker om honom och han funderar på att lämna armén och bli bagare istället. Han tycker inte att han duger och att han inte är lika duktig som sin syster. Prinsessan däremot är blyg och tycker mycket om Elio. Kungen och Överste Harik har svåra beslut att fatta. Trots att de inget högre önskar än ett fritt Dianor, avvaktar de i Valenda eftersom de tror att de ännu inte har det som krävs för att vinna ett krig.

Det här är en bok man blir glad av och den riktar sig nog först och främst till en väldigt ung publik. Men jag tror den ändå uppskattas av äldre personer som gillar fantasy, som jag. Det finns en hel del tekniska nybörjarfel, men så brukar det ju vara med den första boken. Men jag tyckte i alla fall att boken var väldigt trevlig och kommer absolut att läsa fortsättningarna när de kommer. Jag är nyfiken på hur det kommer att gå för de karaktärerna jag lärt mig tycka om och huruvida vännerna lyckas häva det magiska förbundet. Det som fått de fyra elaka magikerna att leva för evigt.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇